Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

18 juni 1985, vondeling Paulina-Andrea van Ossendrecht (geboortenaam: Majorie), Ossendrecht/Antwerpen (België)

De Telegraaf, 19 juni 1985

Van een onzer verslaggevers OSSENDRECHT, woensdag. Paulina-Andrea van Ossendrecht, die gisterochtend vroeg als vondelinge werd aangetroffen door Rijkspolitie-wachtmeester Paul Jacobs, naar wie zij inmiddels is genoemd, maakt het uitstekend. De vondeling is nu al het lievelingetje van de kinderafdeling van het Lievensziekenhuis in Bergen op Zoom.

Het meisje dat vermoedelijk van Creoolse afkomst is, werd door de Rijkspolitie van Hoogerheide na een telefonische tip aangetroffen in de berm van de Putsemolenweg. Twee vroege duivemelkers vonden haar en seinden een inwoonster van Ossendrecht in, die meteen de politie belde.

De donkere baby, die half verstopt lag in het hoge gras, was verpakt in een boodschappentas. Het kind werd pijlsnel overgebracht naar het Lievensziekenhuis waar men onderkoeling constateerde. Adjunct-directeur Borgsteede zegt: „Wij verlenen Paulina de liefdevolle gastvrijheid tot er een oplossing is gevonden. De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij de gemeente Ossendrecht. Voor het Lievensziekenhuis is het overigens de eerste keer dat men met een vondelinge wordt geconfronteerd." Wanneer van de moeder van Paulina ieder spoor blijft ontbreken, zal de kersverse Ossendrechtse bij de burgerlijke stand worden ingeschreven onder de naam Paulina Andrea van Ossendrecht. Dit zal in het bijzijn gebeuren van wachtmeester Paul Jacobs en burgemeester A. van Gils.

[fotobijschrift] Paulina wordt liefdevol behandeld door Mariëtte Soberje (rechts) en Carla van den Broek (rechtsonder), beide van het Lievensziekenhuis.

Omroep Brabant, 25 februari 2014: "Belgische vrouw zoekt vondeling in Brabant, spoor loopt dood in Lievensberg Ziekenhuis"

Auteur: Jesse van Kalmthout en Marieke Boerefijn. BERGEN OP ZOOM - Een Belgische vrouw zoekt in Nederland naar haar dochter, die 28 jaar geleden tegen haar wil te vondeling is gelegd. Dat meldt het AD. Volgens de krant loopt het spoor vooralsnog dood in het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom.

De vrouw heeft het Vlaamse televisieprogramma 'Vind mijn familie' gevraagd te helpen bij haar zoektocht. Het belangrijkste spoor is een krantenbericht uit juni 1985 over een baby die in de berm van een snelweg bij Ossendrecht is gevonden. Het kindje lag vlakbij café Puts Meuleke. Het kindje lag in een tas en was gewikkeld in een roodbruin dekentje en een wit lakentje. Ze is waarschijnlijk bij de burgerlijke stand ingeschreven onder de naam Pauline Andrea van Ossendrecht. Het meisje is vernoemd naar de agent die als eerste ter plaatse was (Paul Jacobs) en de toenmalig burgemeester van Ossendrecht (Andreas van Gils).

Geert en Maria Ketellapper maakten het verhaal in 1985 van dichtbij mee. Geert (83) was destijds commandant bij de Rijkspolitie in de Zuidwesthoek. Hij herinnert zich alles nog. "Paul die was met nog iemand op surveillance en toen is dat kindje gevonden. De mensen die toen in café het Puts Meuleke zaten", vertelt hij. Het kindje is naar de dokter gebracht en uiteindelijk naar het ziekenhuis. "En dan begint de zoektocht naar de ouders. We zijn er maanden mee bezig geweest, maar op een gegeven moment hebben we het op moeten geven."

Maria Ketellapper vond het destijds verschrikkelijk. "Het was een donker kindje. Het is volgens mij ook naar een donkere familie gebracht." Ze zou het mooi vinden als moeder en dochter elkaar zouden vinden. Haar man is daar wat gereserveerder over. "Ze had destijds moeten komen. Het zou nu wel eens te laat kunnen zijn." Waar Pauline is, weet het echtpaar niet. "Ik dacht dat het wel goed terechtgekomen is", zegt Maria. "Maar waar, geen idee." Diederik van Den Abeele, medewerker van 'Vind mijn familie', zegt in het AD dat hij vermoedt dat het kind in de pleegzorg of het adoptiecircuit terecht moet zijn gekomen.

Omroep Brabant, 20 april 2014: "Ossendrechtse vondeling terecht, moeder en dochter herenigd"

Auteur: Marieke Boerefijn.
OSSENDRECHT - De vondeling van Ossendrecht is terecht. 'Paulina van Ossendrecht' werd in 1985 te vondeling gelegd bij café het Puts Meuleke. Nu blijkt dat ze Majorie heet. Ze is lerares. Haar moeder Freda zocht via het Vlaamse televisieprogramma Vind Mijn Familie naar haar dochter. Moeder en dochter zijn inmiddels herenigd.

Het gaat om een Ghanese vrouw uit Antwerpen die ongewenst zwanger raakte. Haar dochter werd een uur na de geboorte bij haar weggehaald. Ze dacht naar een veilige plek. Dat ze te vondeling werd gelegd, had ze nooit kunnen bevroeden. Morgenavond om 20.30 uur is de hereniging te zien op de Vlaamse commerciële omroep VTM.

'Paulina' zoals het kindje werd genoemd, werd gevonden door de uitbaters van cafe Het Puts Meuleke. Het verhaal achter de vondeling staat vandaag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Daarin vertellen moeder en dochter het verhaal. Moeder Freda: "Ik dacht dat ze mijn kind naar een veilige plek zouden brengen. Niet dat ze het zouden dumpen." Majorie wist dat ze een vondeling was, maar heeft nooit naar haar moeder willen zoeken. "Ik wilde mijn adoptie-ouders niet kwetsen", aldus de vrouw in Het Laatste Nieuws.

Gazet van Antwerpen, 21 april 2014: "Tv-tip: 'Vind Mijn Familie' herenigt moeder met vondelinge"

'Vind Mijn Familie’ heeft maandag het bijzondere verhaal van een moeder en haar te vondeling gelegd kindje die worden herenigd. Het VTM-programma slaagde er in het afgestane kind te traceren. Net als haar oudere zus wou de Ghanese Freda midden jaren tachtig hier een beter bestaan opbouwen. “Tijdens de vlucht was er een tussenstop in Togo”, vertelt Freda maandag aan Francesca Vanthielen. Het liep er mis en ze werd verkracht. Buiten het tv-interview wil de vrouw, die ergens in het Antwerpse woont, geen interviews geven.

VTM, 22 april 2014: "Freda zoekt haar kind"

De 49-jarige Freda schakelt de hulp in van Francesca Vanthielen om haar kind terug te vinden, dat buiten haar medeweten 29 jaar geleden te vondeling werd gelegd. Freda is een Ghanese vrouw die bijna dertig jaar geleden naar ons land verhuisde. Even na haar aankomst in België, beviel ze van een baby maar lang kon de kersverse mama niet van dat prille geluk genieten. Minuten na de geboorte werd haar baby immers bij haar weggehaald door haar zus en schoonbroer, die kwaad waren omdat ze niets afwisten van de zwangerschap. De twee brachten het kindje weg en ze heeft het nooit meer teruggezien. Francesca toont Freda voor het eerst een foto van haar dochter.