Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

22 januari 2002, vondeling meisje, Amsterdam

ANP, 17 september 2003: "Voorwaardelijke celstraf voor te vondeling leggen baby"

De Amsterdamse politierechter M. van der Kuijl heeft woensdag de 20-jarige R.D. (Dadi) en haar 42-jarige moeder H. el M. (Moussaoui) veroordeeld tot elk drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. El M. liet op 22 januari 2002 de circa 2,5 maand oude dochter van D. achter in een hal van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Het kind, verwekt door een vriendje van D., dreigde de familie dusdanig te schande te maken dat moeder en dochter gezamenlijk besloten het te vondeling te leggen.

"Absoluut niet te tolereren", zo luidde het oordeel van officier van justitie B. van Roessel. Zij zag haar eis in het vonnis bevestigd. "Verschrikkelijk", was de kwalificatie van de politierechter van het voorval. Beide magistraten waren van mening dat D. en El M. een andere oplossing hadden kunnen en moeten zoeken voor de netelige, sterk door hun Marokkaanse achtergrond bepaalde situatie.

De destijds 18-jarige D. zou worden uitgehuwelijkt aan een man in Marokko, tegen haar wil. In haar woonplaats Amsterdam had zij een vriendje. Nadat zij van hem zwanger was geraakt, werd haar positie thuis nagenoeg onhoudbaar. Zij vreesde de toorn van haar vader. Hij kwam er pas vlak voor de bevalling achter dat zijn dochter zwanger was. Volgens D. werd hij hierom "heel boos, helemaal gek en maandelang ziek". D. beviel thuis en sloot zich vervolgens met de baby op in een kamer van het ouderlijk huis, om de geboorte geheim te houden voor de omgeving. De familie wilde niet "door de omgeving uitgelachen" worden.

Nadat het kind tijdelijk door een schoonzus was verzorgd, viel het besluit dat het kind definitief weg moest. Moeder El M. bracht het meisje samen met een van haar zoons naar het Slotervaartziekenhuis, waar het in een bed in een hal op de vierde etage werd achtergelaten. Het kind was gewikkeld in een dekentje. Personeel van het hospitaal trof de vondeling spoedig aan en schakelde zowel de politie als de Raad voor de Kinderbescherming in.

De Raad legde al snel een verband met de betrokken familie, omdat medewerkers ervan wisten dat kort daarvoor een ongezond ogende baby uit het huis van de schoonzus was verdwenen. Zowel moeder El M. als dochter D. legden bij de politie vlot bekentenissen af.

Inmiddels verblijft het meisje in een pleeggezin. D. maakte aanvankelijk gebruik van een bezoekregeling, maar heeft haar dochtertje nu al geruime tijd niet meer gezien. Zij hoopt haar ooit terug te krijgen. Officier Van Roessel achtte deze wens "niet geloofwaardig", omdat D. verzuimt contact te houden met de gezinsvoogd. Politierechter Van der Kuijl meende dat D. en haar moeder "duidelijk geschrokken" zijn van het gebeurde, maar uitte tevens haar twijfels over de toekomst van D. en haar dochtertje.

maroc.nl, 17 september 2003: "Uit angst voor schande kind ten vondeling gelegd"

De politierechter heeft woensdag de 20jarige R.D. en haar 42-jarige moeder H. el M. veroordeeld tot elk drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. El M. liet op 22 januari 2002 de circa 2,5 maand oude dochter van D. achter in een hal van het Slotervaartziekenhuis. Het kind, verwekt door een vriend van D., dreigde de familie zo te schande te maken dat moeder en dochter gezamenlijk besloten het te vondeling te leggen. De politierechter was van mening dat D. en El M. een andere oplossing hadden kunnen en ook moeten zoeken voor de netelige, sterk door hun Marokkaanse achtergrond bepaalde situatie. at5.nl

Moeder vreesde toorn van haar vader
De moeder van de vondeling, de destijds 18-jarige D., zou tegen haar wil worden uitgehuwelijkt aan een man in Marokko. Nadat zij van haar vriendje in Amsterdam zwanger was geraakt, werd haar positie thuis nagenoeg onhoudbaar. Zij vreesde de toorn van haar vader. Hij kwam er pas vlak voor de bevalling achter dat zijn dochter zwanger was. D. sloot zich met de baby thuis op, om het geheim te houden voor de omgeving. Nadat het tijdelijk door een schoonzus was verzorgd, viel het besluit dat het kind definitief weg moest. Moeder El M. bracht het meisje samen met een zoon naar het Slotervaartziekenhuis. at5.nl

Reformatorisch Dagblad, 18 september 2003: "Drie maanden voor te vondeling leggen"

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politierechter M. van der Kuijl heeft gisteren de 20-jarige R. D. en haar 42-jarige moeder H. el M. veroordeeld tot elk drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. El M. liet op 22 januari 2002 de circa 2,5 maand oude dochter van D. achter in een hal van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Het kind, verwekt door een vriendje van D., dreigde de familie dusdanig te schande te maken dat moeder en dochter gezamenlijk besloten het te vondeling te leggen. "Absoluut niet te tolereren", zo luidde het oordeel van officier van justitie B. van Roessel. Zij zag haar eis in het vonnis bevestigd. "Verschrikkelijk", was de kwalificatie van de politierechter van het voorval. Beide magistraten waren van mening dat D. en El M. een andere oplossing hadden kunnen en moeten zoeken voor de netelige, sterk door hun Marokkaanse achtergrond bepaalde situatie.

De destijds 18-jarige D. zou worden uitgehuwelijkt aan een man in Marokko, tegen haar wil. In haar woonplaats Amsterdam had zij een vriendje. Nadat zij van hem zwanger was geraakt, werd haar positie thuis nagenoeg onhoudbaar. Zij vreesde de toorn van haar vader. Hij kwam er pas vlak voor de bevalling achter dat zijn dochter zwanger was. Volgens D. werd hij hierom "heel boos, helemaal gek en maandenlang ziek." D. beviel thuis en sloot zich vervolgens met de baby op in een kamer van het ouderlijk huis, om de geboorte geheim te houden voor de omgeving. De familie wilde niet "door de omgeving uitgelachen" worden. Nadat het kind tijdelijk door een schoonzus was verzorgd, viel het besluit dat het kind definitief weg moest. Moeder El M. bracht het meisje samen met een van haar zoons naar het Slotervaartziekenhuis, waar het in een bed in een hal op de vierde etage werd achtergelaten. Het kind was gewikkeld in een dekentje. Personeel van het hospitaal trof de vondeling spoedig aan en schakelde zowel de politie als de Raad voor de Kinderbescherming in.

De Raad legde al snel een verband met de betrokken familie, omdat medewerkers ervan wisten dat kort daarvoor een ongezond ogende baby uit het huis van de schoonzus was verdwenen. Zowel moeder El M. als dochter D. legden bij de politie vlot bekentenissen af. Inmiddels verblijft het meisje in een pleeggezin.

BN/DeStem, 18 september 2003: "Baby te vondeling uit vrees voor schande"

AMSTERDAM - De Amsterdamse politierechter heeft gisteren de 20-jarige R.D. en haar 42-jarige moeder H. el M. veroordeeld tot elk drie maanden voorwaardelijke celstraf.

El M. liet op 22 januari 2002 de 2,5 maand oude dochter van D. achter in een hal van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Het kind, verwekt door een vriendje van D., dreigde de Marokkaanse familie zo te schande te maken dat moeder en dochter gezamenlijk besloten het te vondeling te leggen. "Absoluut niet te tolereren", luidde het oordeel van officier van justitie B. van Roessel. Zij zag haar eis in het vonnis bevestigd. De destijds 18-jarige D. zou worden uitgehuwelijkt aan een man in Marokko, tegen haar wil. In Amsterdam had zij een vriendje. Nadat zij van hem zwanger was geraakt, werd haar positie thuis onhoudbaar. Zij vreesde de toorn van haar vader. Toen hij de zwangerschap ontdekte, werd hij volgens D. 'heel boos en helemaal gek'. D. beviel thuis en sloot zich met de baby op in een kamer om de geboorte geheim te houden voor buurt en kennissen. Nadat het kind tijdelijk door een schoonzus was verzorgd, viel het besluit dat het definitief weg moest. Moeder El M. bracht het meisje samen met een van haar zoons naar het Slotervaartziekenhuis, waar het in een bed op de vierde etage werd achtergelaten. Inmiddels is het meisje bij een pleeggezin.

Amersfoortse Courant/De Stentor Veluws Dagblad/Utrechts Nieuwsblad/Dagblad Rivierenland, 18 september 2003: "Baby moest weg om schande te vermijden"

Door Hanneloes Pen. Amsterdam. De 20-jarige Marokkaanse Rachida D. en haar moeder zijn elk veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf. Rachida omdat ze haar moeder had gevraagd haar kind te vondeling te leggen, de moeder omdat ze dat gedaan heeft. Het aantal kinderen dat te vondeling wordt gelegd, groeit. Politie en justitie maken zich daar zorgen over. Bureau Jeugdzorg denkt aan een babyluik waar baby's kunnen worden achtergelaten.

Wat ging aan Rachida's wanhoopsdaad vooraf? Rachida was 18 jaar en woonde met haar ouders en jongere broertje in Amsterdam-West. Haar leven stond vast. Ze was door haar vader uitgehuwelijkt aan een man in Marokko. Maar dat huwelijk zag ze niet zitten. Sterker nog: ze had een relatie gekregen met een andere Marokkaanse man. Na vijf maanden verdween de geliefde uit Rachida's gezichtsveld, maar ze was intussen intussen wel zwanger. Dat was een schande voor de familie. Rachida was bang en hield de zwangerschap verborgen voor haar vader.

Het kindje, een meisje, kwam 12 november 2001 ter wereld. Een schoonzusje nam het mee naar huis, maar Rachida en haar familie konden 'het schandaal' niet voor de buitenwereld verborgen houden. Het roddelcircuit kwam op gang. De druk werd zo groot dat Rachida besloot haar inmiddels ruim twee maanden oude kindje te vondeling te leggen. Haar moeder en haar destijds 17-jarige broer moesten dat doen. De twee togen met de baby op 22 januari 2002 naar het Slotervaartziekenhuis, waar de familie vlakbij woont. Ze namen de lift naar de vierde etage en legden het kindje, voorzien van een flesje melk en een speentje, tussen de middag in een ziekenhuisbedje dat op de gang stond op de kinderafdeling.

Verplegers die terugkwamen van de lunch, troffen het vondelingetje aan. "Toen de ouders niet werden gevonden, werd het opgenomen en door een kinderarts onderzocht. Het bleek kerngezond. Dat de baby maar net was gedropt, werd snel duidelijk. Ze had een schone luier aan, vertelt Roy Buize van het Slotervaartziekenhuis. Het ziekenhuis nam contact op met de politie en de Raad voor de Kinderbescherming. Dagenlang was het een raadsel wie de moeder was.

ad.nl, 25 februari 2006: "Vondeling in grote boodschappentas"

[...] Januari: In een bed op de vierde verdieping van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam treft personeel een ruim twee maanden oud meisje aan. Het kind blijkt door haar moeder en oma te vondeling gelegd te zijn. Het kind zou de familie te schande hebben gemaakt en moest dus weg. Beiden krijgen van de rechtbank in Amsterdam een voorwaardelijke straf van drie maanden opgelegd. [...]

Strafzaak

Rechtbank Amsterdam.
De rechtbank veroordeelt de moeder en oma tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.