11 maart 1999, vondeling meisje, Den Bosch
Leeuwarder Courant, 12 maart 1999: "Baby in toilet van bios te vondeling gelegd"
DEN BOSCH (ANP) - In het damestoilet van een bioscoop in Den Bosch is gisteravond een pasgeboren baby te vondeling gelegd. Omdat de wc met bloed was besmeurd, neemt de politie aan dat de moeder ter plaatse is bevallen. Het meisje is opgenomen in een ziekenhuis.
NRC Handelsblad, 12 maart 1999: "Baby te vondeling in bioscoop"
In de toiletruimte van een bioscoop in Den Bosch is gisteravond een baby te vondeling gelegd. Het meisje is daar vermoedelijk ook geboren. De baby was onderkoeld, maar haar lichaamstemperatuur is na een nacht in het ziekenhuis weer normaal.
Gereformeerd Dagblad, 13 maart 1999: "Moeder baby'tje nog spoorloos"
DEN BOSCH – De moeder van het vondelingetje dat donderdagavond is aangetroffen in het damestoilet van een bioscoop in Den Bosch, is nog steeds spoorloos. Het pasgeboren kind, een meisje, maakt het naar omstandigheden redelijk goed. De kinderrechter heeft de voogdij gisteren toegewezen aan de stichting Jeugdzorg in Den Bosch. Burgemeester Rombouts doet maandag of dinsdag aangifte van de geboorte. Hij moet nog wel een naam bedenken, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Toen een medewerker van de bioscoop het meisje vond, was het onderkoeld. Enkele uren nadat ze was opgenomen in een plaatselijk ziekenhuis, was haar temperatuur weer normaal. Complicaties hebben zich nadien niet voorgedaan. Het kind is vermoedelijk in het toilet geboren. De toiletruimte zat vol bloedsporen. Ook zijn er papieren doekjes gevonden waarmee de baby kennelijk enigszins is schoongemaakt. Het kind was naakt. Het onderzoek van de politie richtte zich aanvankelijk vooral op de ongeveer twintig mensen die aanwezig waren in de hal voor de toiletruimte. Dat heeft weinig opgeleverd. Gisteren zijn bij de politie zes tips binnengekomen. Eén daarvan biedt mogelijk enig perspectief, aldus de zegsman van de politie. Deskundigen gaan de videobeelden analyseren die zijn gemaakt in de openbare ruimte van het filmhuis. Dat vergt nogal wat voorbereidingen om te voorkomen dat de originele band verloren gaat. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld in de wc-ruimte. De sporen die daar zijn verzameld, worden nader bestudeerd door het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk. Daar wordt ook het DNA-profiel van de moeder vastgesteld.
Sporadisch
In Nederland worden baby's sporadisch ten vondeling gelegd. Het gebeurt zo weinig dat daarover geen statistieken bekend zijn, weet woordvoerster J. Vogel van de Raad voor de Kinderbescherming. De baby die in Den Bosch werd achtergelaten, is wellicht eerste van dit jaar. Ondanks het gebrek aan cijfers, weet Vogel dat er vorig jaar in ieder geval vier baby's zijn gevonden: in Ouderkerk aan den IJssel, Baarle-Nassau, Boxtel en Zwolle. Alleen de baby in Boxtel leefde bij vondst nog. In veel gevallen gaat het zoals nu in Den Bosch. De baby wordt gevonden en voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De politie schakelt vervolgens de Raad voor de Kinderbescherming in, die het ouderlijk gezag onderbrengt bij een voogdij-instelling. Die regelt een pleeggezin waar het kind direct kan worden ondergebracht. „Dit alles gebeurt in één dag als het uit het ziekenhuis komt”, aldus Vogel.
Brabants Dagblad, 13 maart 1999: "Burgemeester Den Bosch doet aangifte van vondeling | 'Het zijn wanhoopsdaden'"
Door Marc Brink. DEN BOSCH - Stichting Jeugdzorg heeft gisteren via de kinderrechter de voogdij toegewezen gekregen over het meisje dat donderdagavond in Eurocinema in Den Bosch te vondeling is gelegd. T. Rombouts, burgemeester van Den Bosch, doet maandag aangifte van het kind bij de burgerlijke stand.
in een gezin voor een kort verblijf. Als binnen drie tot vier maanden de moeder haar kind weer wil verzorgen, dan wordt in overleg met de stichting bekeken of dat verantwoord is. "Als zij daar niet toe in staat wordt geacht dan proberen we in overleg met de moeder een pleeggezin te vinden waar het kind voor de langere termijn kan blijven", aldus J. van Eekelen, woordvoerder van de Stichting Jeugdzorg.
Als de moeder niet binnen enkele maanden wordt achterhaald dan bepaalt de Stichting Jeugdzorg in welk pleeggezin de vondeling wordt geplaatst. Dat heeft deze stichting ook gedaan met een jongetje dat vorig jaar in Boxtel te vondeling werd gelegd. Volgens Van Eekelen maakt het jongetje het goed.
Afstand
In Nederland worden baby's zelden te vondeling gelegd. Gemiddeld zo'n vijf keer per jaar. Vorig jaar zijn er vier baby's gevonden: de baby in Boxtel is het enige vondelingetje dat levend werd aangetroffen. De andere vondelingen, in Zwolle, Ouderkerk aan den IJssel en Baarle-Nassau waren overleden. Zo'n veertig zwangere vrouwen doen jaarlijks afstand van hun kind via Fiom. Deze hulpverleningsorganisatie voor ongehuwde moeders komt in actie als de moeder zich meldt of als de politie haar opspoort. Fiom-medewerkers voeren gesprekken met de aanstaande moeder en bieden hulp bij het nemen van een definitieve beslissing. In overleg met andere instanties wordt dan een tijdelijk gezin of pleeggezin voor het kind gezocht. "Soms gaat het om een vrouw die is verkracht. Soms is het kind verwekt door een man met wie de relatie is verbroken. Je kunt er niets over zeggen in zijn algemeenheid", aldus een woordvoerster.
Achtergronden
Voor politie en justitie komt hulp aan de moeder op de eerste plaats en is strafvervolging nu niet het voornaamste. "We willen eerst de precieze achtergronden weten", aldus politiewoordvoerder R. van Velsen. Maar het te vondeling leggen van een kind is strafbaar, al is het openbaar ministerie daarin terughoudend. De maximale gevangenisstraf is vier jaar en zes maanden. Een 23-jarige vrouw uit Druten die in 1994 haar kind te vondeling had gelegd in een park in Arnhem werd twee jaar later door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. "Het zijn wanhoopsdaden", aldus een woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming in Den Bosch.
De Gelderlander, 13 maart 1999: "Vondelinge Den Bosch maakt het redelijk"
DEN BOSCH - De politie heeft gisteren een tip gekregen die hoopvol' stemt over het vinden van de vrouw die donderdagavond haar pasgeboren kind heeft achtergelaten in de toiletruimte van Eurocinema in Den Bosch. De tipgever meldde zich bij de politie naar aanleiding van berichten over de vondeling. De baby, een meisje, verblijft in een couveuse en maakt het redelijk.
Politiewoordvoerder R. van Velsen wenst geen nadere bijzonderheden over de tip te geven. Volgens hem moet de waarde van de informatie blijken in combinatie met video-opnamen die donderdag zijn gemaakt in de hallen van de bioscoop. Volgens de woordvoerder is de kwaliteit van deze opnamen redelijk'. Politie en justitie hopen dat publicatie van een foto van het kind iets' teweegbrengt bij de moeder en dat zij zich daardoor meldt.
[Lees verder BINNENLAND 3: Hulp belangrijker dan vervolging' Hulp aan wanhopige moeder is belangrijker dan vervolging]
[Vervolg van Voorpagina]
Stichting Jeugdzorg heeft gisteren via de kinderrechter de voogdij toegewezen gekregen over het meisje dat donderdagavond in Eurocinema in Den Bosch te vondeling is gelegd. T. Rombouts, burgemeester van Den Bosch, doet maandag aangifte van het kind bij de burgerlijke stand. Na ontslag uit het ziekenhuis brengt deze stichting het meisje onder in een gezin voor een kort verblijf. Als binnen drie tot vier maanden de moeder haar kind weer wil verzorgen, dan wordt in overleg met de stichting bekeken of dat verantwoord is. "Als zij daar niet toe in staat wordt geacht dan proberen we in overleg met de moeder een pleeggezin te vinden waar het kind voor de langere termijn kan blijven", aldus J. van Eekelen, woordvoerder van de Stichting Jeugdzorg.
Als de moeder niet binnen enkele maanden wordt achterhaald dan bepaalt de Stichting Jeugdzorg in welk pleeggezin de vondeling wordt geplaatst. Dat heeft deze stichting ook gedaan met een jongetje dat vorig jaar in Boxtel te vondeling werd gelegd. Volgens Van Eekelen maakt het jongetje het goed. In Nederland worden baby's zelden te vondeling gelegd. Gemiddeld zo'n vijf keer per jaar. Vorig jaar zijn er vier baby's gevonden: de baby in Boxtel is het enige vondelingetje dat levend werd aangetroffen. De andere vondelingen, in Zwolle, Ouderkerk aan den IJssel en Baarle-Nassau waren overleden.
Zo'n veertig zwangere vrouwen doen jaarlijks afstand van hun kind via Fiom. Deze hulpverleningsorganisatie voor ongehuwde moeders komt in actie als de moeder zich meldt of als de politie haar opspoort. Fiom-medewerkers voeren gesprekken met de aanstaande moeder en bieden hulp bij het nemen van een definitieve beslissing. In overleg met andere instanties wordt dan een tijdelijk gezin of pleeggezin voor het kind gezocht. "Soms gaat het om een vrouw die is verkracht. Soms is het kind verwekt door een man met wie de relatie is verbroken. Je kunt er niets over zeggen in zijn algemeenheid", aldus een woordvoerster.
Voor politie en justitie komt hulp aan de moeder op de eerste plaats en is strafvervolging nu niet het voornaamste. "We willen eerst de precieze achtergronden weten", aldus politiewoordvoerder R. van Velsen. Maar het te vondeling leggen van een kind is strafbaar, al is het openbaar ministerie daarin terughoudend. De maximale gevangenisstraf is vier jaar en zes maanden. Een 23-jarige vrouw uit Druten die in 1994 haar kind te vondeling had gelegd in een park in Arnhem werd twee jaar later door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. "Het zijn wanhoopsdaden", aldus een woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming in Den Bosch.
Brabants Dagblad, 13 maart 1999: "Hoopvolle tip over vondeling Den Bosch | Politie heeft 'goede tip' over vondeling"
Door Marc Brink. DEN BOSCH - De politie heeft gisteren een tip gekregen die 'hoopvol' stemt over het vinden van de vrouw die donderdagavond haar pasgeboren kind heeft achtergelaten in de toiletruimte van het Eurocinema in Den Bosch. De baby, een meisje, maakt het volgens het Groot Ziekengasthuis 'redelijk'.
Politiewoordvoerder Van Velsen wenste geen nadere bijzonderheden over de tip te geven. Volgens hem moet de waarde van de informatie blijken in combinatie met video-opnamen die donderdag zijn gemaakt in de hallen van de bioscoop. Zeven agenten zijn bezig met het onderzoek. Zij hebben gisteren vijf getuigen gehoord. Onder die getuigen is een vrouw die 's avonds in de toiletruimte bloed had aangetroffen. Zij waarschuwde de zaalchef van de bioscoop. Hij ging op onderzoek uit en trof de zuigeling aan in het toilet, dat met bloed was besmeurd.
De politiewoordvoerder benadrukt dat in overleg met justitie is afgesproken dat strafvervolging van de moeder niet op de eerste plaats komt. "Het gaat vooral om hulpverlening", aldus Van Velsen.
Trouw, 27 maart 1999: "Moeder van vondeling vrijgelaten"
De moeder van de vondeling die twee weken geleden in een bioscoop in Den Bosch werd gevonden, wist niet dat ze zwanger was. Dat heeft zij donderdag verklaard voor de officier van justitie en de rechter-commissaris. De vrouw is inmiddels weer op vrije voeten.
De moeder wordt poging tot kindermoord of -doodslag ten laste gelegd. De maximale straffen zijn negen jaar voor kindermoord, zes jaar voor doodslag en 4,5 jaar voor het te vondeling leggen van het kind. Als er daadwerkelijk vervolging wordt ingesteld, zullen die maximale straffen zeker niet worden geëist, aldus een woordvoerder van het openbaar ministerie. "Er gaat sowieso een derde van de straf af, omdat het pogingen zijn geweest." De moeder is door de rechter-commissaris vrijgelaten, op voorwaarde dat ze zich onder professionele behandeling laat stellen. Verder wordt er een voortgangsrapportage opgesteld. Op basis daarvan wordt beslist over eventuele vervolging. Hulpverlening aan moeder en kind staat voorop, aldus het openbaar ministerie. Er worden uit privacy-overwegingen geen verdere mededelingen gedaan over de verklaring die de moeder heeft afgelegd. Het kind ligt nog altijd in het ziekenhuis, en maakt het naar omstandigheden goed.
Brabants Dagblad, 10 april 1999: "Bossche vondeling maakt het goed | Mogelijkheden voor hereniging met moeder nog onduidelijk"
DEN BOSCH - Het gaat goed met de baby die een maand geleden te vondeling is gelegd in de Eurocinema te Den Bosch. Dat laat J. van Eekelen van de Stichting Jeugdzorg weten. Het meisje, dat volledig gezond is verklaard en inmiddels het ziekenhuis heeft verlaten, is onder de hoede van Bureau Jeugdzorg in Oss gesteld.
De baby kwam op 11 maart ter wereld in de toiletruimte van de Bossche bioscoop. De moeder, een 26-jarige vrouw uit Nieuwegein, liet het kind onmiddellijk na de bevalling aan haar lot over. De vrouw is in Oss opgespoord en heeft, na voorgeleiding aan de rechter-commissaris, verplichte hulpverlening voorgescheven gekregen. Over de vondeling wil Jeugdzorg uit privacy-overwegingen niks meer kwijt. "Het is in belang van het kind dat zij buiten de publiciteit wordt gehouden", zegt Van Eekelen.
Of een hereniging met de moeder in het verschiet ligt, is nog onduidelijk. "We weten niet of de moeder het kind wil en of dat verantwoord is. Dat zal eventueel door de Raad van Kinderbescherming en de Fiom worden bekeken."
Een woordvoerster van justitie laat weten dat de moeder nu onder behandeling is bij het Riagg. Daarnaast heeft er een voorlichtingsrapportage van de reclassering plaats. Het hangt van de resultaten af of justitie de vrouw al of niet verder zal vervolgen.
Brabants Dagblad, 11 december 1999: "Moeder vondeling wordt niet vervolgd | Baby in Bossche bioscoop achtergelaten"
DEN BOSCH - De moeder van de baby die op 11 maart van dit jaar in de Bossche Eurocinema bioscoop te vondeling werd gelegd, wordt vooralsnog niet vervolgd. De officier van justitie heeft besloten de zaak voorlopig te seponeren.
Van een verslaggever De voornaamste voorwaarde waar de moeder zich aan moet houden, is dat zij de behandeling voortzet waar ze al eerder aan is begonnen. De officier van justitie is tot zijn beslissing gekomen na overleg met een psychiater, de Raad voor de Kinderbescherming en de reclassering. De baby is inmiddels geplaatst in een pleeggezin en maakt het goed. Met de moeder is een bezoekregeling afgesproken.Het kostte destijds veel moeite om de moeder op te sporen. Op 24 maart werd de vrouw uit Nieuwegein aangetroffen in een woning in Oss. Daar verbleef zij met de vriendin uit Oss die ook bij haar was toen zij het kind in de bioscoop ter wereld bracht en achter liet. De moeder vertelde toen dat ze niet had geweten dat ze in verwachting was. Op die verklaring is ze later niet meer terug gekomen. Ook de vriendin zei dat ze nooit iets van de zwangerschap had gemerkt.
Koenraadt, F. (2003). Doding van een pasgeborene - een verborgen delict.
In M.S. Groenhuijsen & T.I. Oei (eds.), Actuele ontwikkelingen in de forensische psychiatrie, 201-226. Deventer: Kluwer. Hier downloaden.
In maart 1999 vertelde de 26-jarige moeder die haar pasgeboren baby in het toilet van een bioscoop in Den Bosch had achtergelaten dat ze niet wist dat ze zwanger was.