18 juni 2013, vondeling jongetje, Roermond
politie.nl, 18 juni 2013: "Baby aangetroffen in plantsoen"
Roermond - Vanmorgen rond zes uur heeft een voorbijganger een pasgeboren baby aangetroffen in een plantsoen aan de Wilhelminalaan in Maasniel. Het gaat om een jongetje. Hij huilde en de eerste inschatting is dat het goed met hem gaat. Het jongetje lag in een handdoek en zou niet ouder dan twee weken zijn. Hij is naar een ziekenhuis gebracht om verder te worden onderzocht. De politie heeft de vindplaats afgezet om onderzoek te doen.
politie.nl, 20 juni 2013: "Extra onderzoek op vindplaats vondeling"
Roermond - Donderdag is met behulp van speciale apparatuur onderzoek gedaan op de vindplaats van de vondeling. Daar is een zogenoemde 360 graden-scan gemaakt van de vindplaats en de directe omgeving. Ook kwamen via 0800-6070 een vijftal nieuwe tips binnen.
Donderdagochtend heeft de politie samen met ondersteuning van video-experts een 360 graden-scan gemaakt bij de vindplaats van de baby. Met speciale apparatuur wordt dan vanaf een vast punt de omgeving vastgelegd. Direct nadat de baby werd aangetroffen is er op de vindplaats al forensisch onderzoek verricht. In aanvulling daarop is er een 360 graden scan gemaakt om zoveel mogelijk informatie over de vindplaats te verzamelen. De informatie van de scan zal eveneens worden gebruikt in het onderzoek van de politie om in contact te komen met de moeder van het kindje.
Ziekenhuis
De baby werd dinsdagochtend rond zes uur 's ochtends door passant gevonden en direct overgebracht naar het ziekenhuis voor medische zorg. Het jongentje lag in een groenstrook op de hoek van de Wilhelminalaan en Broekhin-Zuid in stadsdeel Maasniel. Het kindje verblijft op dit moment nog altijd in het ziekenhuis.
Blijf helpen
Politie is blij met de hoeveelheid aandacht in media en bij het publiek voor de zaak. Dit leverde eerder al diverse tips op en naar aanleiding van herhaalde aandacht bij het publiek zijn er bij de politie een vijftal nieuwe tips binnengekomen. Alle tips en informatie zullen zorgvuldig worden bekeken door de rechercheurs die bezig zijn met de zaak. De hulp van het publiek blijft uiteraard van harte welkom. Hebt u informatie die kan bijdragen dat de politie in contact komt met de moeder, dan kunt u dit melden via het speciale telefoonnummer 0800-6070. Anoniem bellen kan ook via 0800-7000.
politie.nl, 27 juni 2013: "Onderzoek naar nieuwe tips in zaak gevonden baby"
Roermond - In de zoektocht naar de hereniging van moeder en het jongentje dat vorige week dinsdag werd aangetroffen in Roermond, heeft de politie tot nu toe een dertigtal tips binnengekregen via 0800 - 6070 en anoniem via 0800 - 7000. De baby werd een week geleden op dinsdag 18 juni, rond 06.05 uur 's ochtends, aangetroffen door een passant. Op de hoek van de Broekhin-Zuid met de Wilhelminalaan, lag het kindje gewikkeld in een deken op een groenstrook. Het is direct per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis voor medische zorg. Afgelopen vrijdag mocht het jongetje het ziekenhuis in Roermond verlaten. Daarnaast maakte de gemeente Roermond vrijdag bekend dat er door de burgemeester geboorteaangifte is gedaan van het kindje.
Hulp van het publiek
De politie startte direct na de vondst met het onderzoek, in de hoop in contact te komen met de moeder van de baby. De vindplaats werd afgelopen dinsdag door de forensische opsporing onderzocht. Woensdag was er een passantenonderzoek op de locatie. In aanvulling op het eerdere onderzoek werd op donderdag met behulp van speciale apparatuur een 360 graden scan gemaakt van de vindplaats en de directe omgeving.
Naast het onderzoek deed de politie meermaals een oproep aan het publiek en de media te helpen in contact te komen met de moeder. In de hulpvraag werd het publiek opgeroepen om alle tips en informatie, die mogelijk kunnen leiden tot hereniging van moeder en kind, te melden. Ook via het landelijke televisieprogramma Opsporing Verzocht werd tweemaal een oproep gedaan. Tot dusver zijn er dertig tips binnengekomen via het speciale telefoonnummer 0800 - 60 70 of anoniem via 0800 - 70 00.
De Telegraaf, 25 oktober 2013: "Vondeling Roermond heeft zusje"
ROERMOND - Het jongetje dat afgelopen juni in een park in Roermond werd gevonden heeft een zusje. Het meisje werd in 2011 vlak na haar geboorte te vondeling gelegd op een parkeerplaats in het Duitse Hürth, nog geen 100 kilometer van Roermond. Beide kinderen hebben dezelfde moeder, zo blijkt uit dna-onderzoek. Dat is vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie op het stadhuis van Roermond. De match werd ontdekt na onderzoek in een Europese dna-databank. Of de vondelingen ook dezelfde vader hebben moet nader onderzoek uitwijzen. Ondertussen gaat de zoektocht naar de moeder van de kinderen onverminderd voort.
Jeugdzorg onderzoekt of het jongetje kan opgroeien in het gezin waar zijn zusje ook is ondergebracht. Volgens een woordvoerder van Jeugdzorg gaat het goed met het jongetje. Hij werd op 18 juni gevonden door een passant. Het kereltje lag gewikkeld in een handdoek in het gras bij de Wilhelminalaan in stadsdeel Maasniel. Hij was toen volgens hulpverleningsinstanties waarschijnlijk drie of vier dagen oud.
politie.nl, 25 oktober 2013: "Roermondse vondeling heeft zusje in Duitsland"
Roermond - De baby die op 18 juni van dit jaar is gevonden in Maasniel heeft een zusje. Haar broertje werd op 18 juni even na 06.00 uur in de ochtend gevonden op een groenstrook bij de hoek van de Broekhin-Zuid en de Wilhelminalaan (gemeente Roermond). Dit is gebleken uit het nadere onderzoek, zoals dit is ingesteld door de recherche Roermond, waaronder ook vergelijkend dna-onderzoek door de forensische recherche.
Zusje
Vastgesteld is dat het DNA van het jongetje een match oplevert met een DNA dat is opgenomen in de Europese databank van Prum, op grond waarvan kan worden vastgesteld dat de Roermondse vondeling dezelfde biologische moeder heeft als een vondeling in Duitsland. Het betreft hier een meisje dat te vondeling is gelegd in Duitsland en daar gevonden is op 20 oktober 2011 rond 12.30 uur in de middag bij een parkeerplaats aan de Wendelinusstrasse te Hurth, nabij de aansluiting met autobaan 1/E31, even onder Keulen. De kinderen hebben zoals gezegd in ieder geval dezelfde biologische moeder. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of zij ook dezelfde vader hebben en volle broer en zus zijn dan wel halfzus en -broer. De afstand tussen de vindplaatsen (Roermond en Hurth) van de vondelingen bedraagt een kleine honderd kilometer.
Moeder nog onbekend
In het onderzoek hebben de Roermondse recherche en forensische opsporing nauwgezet samengewerkt met de Duitse Staatsanwaltschaft (het OM) en de politie te Keulen. Vooralsnog hebben de opsporingsinspanningen niet geleid naar de moeder van het jongetje en het meisje. In de komende tijd zal door politie en justitie overwogen worden om ook via tv de hulp van het publiek in te roepen om de moeder en wellicht ook de vader van beiden te achterhalen. Tot die tijd kunnen burgers informatie over de vondelingen melden op vondeling@limburg-noord.politie.nl of op 0900-8844. Het nummer van Meld Misdaad Anoniem is 0800-7000.
Woordvoering
De woordvoering over dit bericht wordt gedaan door het Openbaar Ministerie in Limburg.
12 november 2013: "Vondeling komt uit Duitsland"
AD/Algemeen Dagblad, AD/Amersfoortse Courant, AD/Rivierenland, AD/Utrechts Nieuwsblad, AD/Haagsche Courant, AD/Rotterdams Dagblad, AD/Groene Hart, AD/De Dordtenaar
KEULEN | Een 25-jarige vrouw uit de buurt van Keulen heeft bekend twee pasgeboren baby's te vondeling te hebben gelegd, van wie één, een jongetje, in Roermond. De vrouw bekende haar daden vorige week maandag. De politie wacht een dna-onderzoek af dat moet uitwijzen of de vrouw ook echt de moeder van het meisje en de jongen is. Daarna beslist het Duitse Openbaar Ministerie wat er met vrouw en kinderen gebeurt. Het jongetje werd dit jaar gevonden in Roermond. Zijn zusje was 2 jaar eerder in Duitsland te vondeling gelegd. Volgens het Duitse Bild hebben beide kinderen elk een andere vader.
BN/DeStem, 12 november 2013: "Moeder gevonden"
Een 25-jarige vrouw uit de buurt van Keulen heeft bekend twee pasgeboren baby's te vondeling te hebben gelegd, dit jaar een jongetje in Roermond, twee jaar geleden een meisje in Duitsland. Ze riskeert maximaal vier jaar celstraf.
Brabants Dagblad, 12 november 2013: "Moeder gevonden"
Een 25-jarige vrouw uit de buurt van Keulen heeft bekend twee pasgeboren baby's te vondeling te hebben gelegd, dit jaar een jongetje in Roermond, twee jaar geleden een meisje in Duitsland. Ze riskeert maximaal vier jaar celstraf.
Dagblad de Limburger, 12 november 2013: "Duitse (25) zegt moeder van 2 vondelingen te zijn | Uitsluitsel door DNA-onderzoek"
door Hans Straus - ROERMOND/KEULEN Een 25-jarige Duitse uit de omgeving van Keulen zegt de moeder te zijn van de vondelingen die in juni in Roermond en twee jaar geleden in Hürth te vondeling zijn gelegd. Dat bevestigt de politie in Keulen, die de vrouw 4 november heeft gehoord na tips vanuit de bevolking. De vrouw is niet aangehouden, omdat zij volgens de Staatsanwaltschaft in Keulen niet vluchtgevaarlijk is. Ze beschikt over een vaste woonplaats en leeft in stabiele, sociale omstandigheden , zegt een woordvoerder. Er is geen reden om aan te nemen dat zij niet zal meewerken aan verder onderzoek. Binnen een week moet uit DNA-onderzoek blijken of de vrouw inderdaad de biologische moeder is van de twee vondelingen. Totdat het zover is, verwijst officier van justitie Karin Janssen naar haar Keulse collega's. In Duitsland kan iemand die veroordeeld wordt voor het te vondeling leggen van een kind maximaal tien jaar celstraf krijgen.
Dagblad van het Noorden, 12 november 2013: "Moeder van vondeling bekend"
Roermond Een 25-jarige vrouw uit de buurt van Keulen heeft bekend twee pasgeboren baby's te vondeling te hebben gelegd, van wie één, een jongetje, in Roermond. De vrouw bekende haar daden vorige week maandag.
Het jongetje werd dit jaar gevonden in Roermond. Zijn zusje was twee jaar eerder in Duitsland te vondeling gelegd. Volgens het Duitse boulevardblad Bild hebben de kinderen elk een andere vader. In Nederland is de moeder verdachte: ze riskeert maximaal vier jaar celstraf. De Duitse politie heeft naar eigen zeggen geen aanleiding om de vrouw aan te houden. (AD)
De Telegraaf, 12 november 2013: "Moeder van vondelingen gevonden"
door Bjorn Thimister - KEULEN, dinsdag De recherche in Keulen heeft een 25-jarige vrouw opgepakt die zo goed als zeker de moeder blijkt te zijn van de twee zuigelingen die achtereenvolgens in Roermond en enkele maanden geleden in het Duitse Hürth werden gevonden. De vrouw heeft een bekentenis afgelegd. Volgens ingewijden kampt de Duitse met ernstige psychische problemen, waardoor zij besloot om haar twee pasgeboren kinderen te vondeling te leggen. De opsporingsdiensten kwamen de vrouw op het spoor na tips van argwanende buurtbewoners die haar in zwangere toestand hadden gezien, maar daarna nooit met een kind over straat hadden zien lopen. De vrouw zal nog een dna-test ondergaan die moet uitwijzen of de kinderen echt van haar zijn.
13 november 2013: "Welk drama zit achter vondelingen?"
Dagblad de Limburger, Limburgs Dagblad
door Hans Straus - Een zuigeling is in het eerste halfjaar van zijn leven nog flexibel. Volgens Richard Bakker van de Raad voor de Kinderbescherming hecht een baby zich in het tweede halfjaar sterk aan zijn omgeving en is verplaatsing van het kind af te raden. Nu de vondeling die in juni in Roermond gevonden werd bijna vijf maanden oud is - zijn zusje Lina dat in de buurt van Bonn woont is twee jaar - begint de tijd te dringen. Er is nog geen duidelijkheid vanuit Duitsland of de jongen bij zijn zusje kan gaan wonen. Die moet snel komen, want het komt er nu op aan.
In dat kader roept de bekentenis van een 25-jarige Duitse vrouw dat zij de moeder zou zijn van de Roermondse vondeling en baby Lina van twee jaar dan ook gemengde gevoelens op bij de Raad. We zijn ongelooflijk blij dat er een aanknopingspunt is in de zoektocht naar de moeder. Mocht uit DNA-onderzoek blijken dat deze Duitse inderdaad de moeder is, dan komen we meer te weten over de omstandigheden waarin ze de kinderen heeft afgestaan, of er een vader bekend is en of die van de kinderen weet. De Raad voor de Kinderbescherming is blij dat er schot lijkt te komen in het onderzoek naar de moeder van de vondelingen in Roermond en Hürth. Dan weten we ook of hulpverlening voor een van de beide ouders of aan allebei nodig is, zegt Bakker.
Mocht het DNA-onderzoek naar de Duitse wijzen die na tips uit de bevolking werd gehoord, dan is de keerzijde dat de jongen die in Roermond gevonden werd in ieder geval nog wat langer in zijn huidig pleeggezin zal dienen te blijven. Bakker: Welk drama zit hier achter? Uit gesprekken met de moeder zal moeten blijken of zij het kind vrijwillig of onder druk heeft afgestaan. Is zij in staat een kind op te voeden? Is de vader dat? Pas wanneer dat duidelijk is, kan worden besloten of de jongen naar haar terugkeert. Wat het meisje betreft is dat een gepasseerd station. Zij is te zeer gehecht aan haar nieuwe leefomstandigheden. Met een kind neem je geen risico's, dus kies je voor zorgvuldig en niet voor snel. Je wilt dat het kind straks ergens heen gaat, waar het de rest van zijn leven kan blijven.
In Nederland zijn in de afgelopen twaalf jaar dertien kinderen te vondeling gelegd. Slechts in een geval is het kind teruggegaan naar de moeder. Acht kinderen hebben contact met de ouder(s); persoonlijk of per brief. Bakker: Toch geeft dit nieuws ons hoop.
ANP, 19 november 2013: "DNA bewijst moederschap vondelingen"
KEULEN (ANP) - De 25-jarige Duitse vrouw die eerder bekend heeft twee pasgeboren baby's te vondeling te hebben gelegd, is inderdaad de moeder van beide kinderen. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek, maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Keulen dinsdag bekend. De vrouw legde op 18 juni een jongetje te vondeling in Roermond. In oktober 2011 legde de vrouw ook al een meisje te vondeling in Hürth, vlakbij Keulen.
Het Duitse OM gaat de vrouw vervolgen. Op het te vondeling leggen van baby's staan in Duitsland gevangenisstraffen van een tot tien jaar. In Nederland riskeert de vrouw een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. Het Duitse OM onderzoekt of de moeder in Duitsland voor beide zaken vervolgd kan worden. Daarvoor is nog overleg nodig met de Nederland, aldus de woordvoerder van het OM in Keulen. De vrouw zit niet vast.
De Telegraaf, 19 november 2013: "DNA-onderzoek bevestigt moeder vondeling"
DNA-onderzoek heeft bevestigd dat de 25-jarige vrouw uit de omgeving van Keulen inderdaad de moeder is van de vondeling die afgelopen zomer in Roermond was achtergelaten. De vrouw meldde zich eerder deze maand bij de politie in Keulen en bekende twee pasgeboren baby's te vondeling te hebben gelegd, waaronder een jongetje in Roermond. Zijn zusje werd twee jaar geleden in de buurt van Keulen achtergelaten.
Waarom de vrouw haar kinderen te vondeling heeft gelegd is nog niet bekend. Het Openbaar Ministerie Limburg overlegt met justitie in Duitsland of de afhandeling van de zaak kan worden overgedragen aan de Duitsers. In juni werd het jongetje gevonden in de Roermondse wijk Maasniel. Het kind werd ondergebracht bij een pleeggezin ergens in Midden-Limburg. In oktober werd bekend dat hij het broertje is van een meisje dat eind 2011 werd achtergelaten in Hürth, ten zuiden van Keulen.
Dagblad de Limburger, 20 november 2013: "De moeder die zich schaamde"
door Hans Straus - BABY'S DNA-test bewijst dat vondelingen Roermond en Hürth van 25-jarige Duitse vrouw zijn De druk van een streng-katholieke, conservatieve gemeenschap bracht een Duitse er waarschijnlijk toe haar baby's in Roermond en Hürth achter te laten.
Een alleenstaande 25-jarige Duitse vrouw van goede familie, met een eigen woning en een vaste baan als kapster. Prominent lid van een schutterij in het kleine stadsdeel van Erftstadt (foto) waar zij woont. Van een sociale achterstand is geen sprake. Dat beeld schetsen bronnen in haar omgeving en binnen het Jugendamt in Erftstadt van de vrouw die afgelopen juni haar zoontje te vondeling legde in Roermond en twee jaar eerder haar dochtertje in Hürth.
Geen sociale achterstand, aldus de bronnen, maar wel sociale druk vanuit een schuttersgemeenschap die streng katholieke waarden nastreeft en leden een erecode oplegt. Die leden moeten de zogenaamde eed Glaube, Sitte und Heimat afleggen die hen bindt aan streng-christelijke waarden en een 'geordend leven'. In het stadsdeel waar de Duitse woont, is bijna de helft van de 5000 inwoners lid van twee katholieke schutterijen. In die conservatieve gemeenschap wilde zij niet als ongehuwde moeder bekend staan. Na tips vanuit haar omgeving heeft de 25-jarige op 4 november aan de politie bekend dat zij de moeder is van de vijf maanden oude vondeling in Roermond en de twee jaar oude baby Lina die in Hürth te vondeling was gelegd.
Inmiddels heeft een DNA-test daarvoor onomstotelijk bewijs geleverd. De vrouw, die zegt alleen gehandeld te hebben, heeft de naam van de vader van de Roermondse vondeling aan de politie gegeven. De man erkent het vaderschap. Een DNA-test moet uitwijzen of hij de waarheid spreekt. Inmiddels heeft de vrouw bij het Jugendamt aangegeven spijt te hebben van haar daden en de Roermondse vondeling terug te willen. De Staatsanwaltschaft Köln gaat de vrouw vervolgen voor verlating van haar kinderen, een vergrijp waarop in Duitsland maximaal tien jaar cel staat.
Dagblad de Limburger, 20 november 2013: "Van goede familie"
door Hans Straus - De 25-jarige Duitse kapster die in twee jaar tijd twee kinderen te vondeling heeft gelegd, is een kind van goede familie. Ze heeft een eigen woning en is al sinds haar geboorte lid van een schutterij in een klein stadsdeel van Erftstadt. Waar ligt de verklaring voor haar daden?
Twintig kilometer ten westen van Keulen ligt het wat grauwe provinciestadje Erftstadt, dat 45.000 inwoners telt. Nog geen tachtig kilometer van Roermond vandaan. In een van de stadsdelen woont de 25-jarige Duitse die de afgelopen twee jaar twee kinderen te vondeling heeft gelegd, afgelopen juni een jongetje in Roermond en twee jaar geleden haar dochtertje in Hürth. Volgens bronnen binnen het Jugendamt Erftstadt en in haar omgeving heeft ze dat eigenhandig gedaan. De vader van de Roermondse vondeling kent ze. Zijn naam is bij de politie in Keulen bekend. Hij zou zijn rechten op het kind willen laten gelden. Bij de vader van de twee jaar oude baby Lina ligt dat anders. De kapster uit Erftstadt kan niet met zekerheid zeggen wie dat is.
Een teken van zedeloosheid? In het streng christelijke milieu waarin de vrouw is opgegroeid wel. Al vanaf haar geboorte is ze bij de katholieke schutterij. Als jeugdige schutterskoningin is ze zelfs een prominent lid. Van de 5000 zielen in haar stadsdeel zijn er meer dan 2000 bij de twee schutterijen aangesloten. Het schutterswezen is conservatief en nauw verbonden met de katholieke kerk. Men hecht er aan christelijke waarden. Glaube, Sitte, Heimat luidt de erecode van de schutters - geloof, gebruik en vaderland. Een traditioneel gezinsleven is uitgangspunt. De ouders van de vrouw, kleine ondernemers, hebben haar naar goed gebruik al bij haar geboorte ingeschreven bij de schutterij. Maar de ongetrouwde kapster woont alleen en raakt zwanger, tot tweemaal toe. Zwangerschappen die ze angstvallig verborgen houdt. De vrees om gebrandmerkt en uitgestoten te worden, brengt haar volgens ingewijden en bronnen binnen het Jugendamt ertoe haar baby's te vondeling te leggen.
In gesprekken met het Jugendamt in Erftstadt geeft ze nu aan spijt te hebben, maar de Staatsanwaltschaft Köln vervolgt haar voor het misdrijf verlating. Daarvoor kan ze tot tien jaar cel krijgen. Ze zit niet in hechtenis, omdat justitie haar vanwege haar baan, vaste woonadres en verbondenheid met de gemeenschap niet vluchtgevaarlijk acht. Bovendien zou ze hebben aangegeven dat ze haar zoontje dat ze in Roermond achterliet, terug wil, en dan vlucht je niet. Maar er zijn twijfels over haar oprechtheid. Wil ze het kind wel echt terug? Of gaat ze voor strafvermindering?
Het Jugendamt heeft net een eerste gesprek met de vrouw gehad en nog meer gesprekken gepland om te pogen haar motieven te doorgronden. Volgens een woordvoerder is het formeel gezien mogelijk dat de vrouw de vondeling opeist die ze in Roermond heeft achtergelaten. Dat recht heeft de biologische moeder zolang een vondeling nog niet definitief is toegewezen aan een adoptiegezin, zoals is gebeurd met het dochtertje dat de vrouw twee jaar geleden achterliet in Hürth. Maar, zo voegt de woordvoerder van de Duitse tegenhanger van Jeugdzorg eraan toe, eerst moet worden vastgesteld of teruggave van de baby mogelijk is, gelet op de omstandigheden waarin deze moeder verkeert.
Hangende het onderzoek blijft de vrouw op vrije voeten. Het is niet bekend waar ze nu is. Met vakantie, zegt een medewerkster van de kapsalon net buiten Erftstadt waar de vrouw werkt. Meer willen zij en haar collega's niet zeggen. De Duitse boulevardpers heeft al met draaiende camera's voor de deur gestaan. De dames in de salon sluiten de rijen; er wordt niet met de pers gepraat. In het stadsdeel waar de 25-jarige schutterskoningin woont, zijn de ongetrouwde moeder en haar achtergelaten baby's het gesprek van de dag. De meningen over haar zijn verdeeld. Veel mensen hebben geen goed woord over voor een vrouw die haar kinderen te vondeling legt. Anderen proberen zich in haar te verplaatsen, zoeken naar verklaringen. Was het niet uit armoede? Kwam ze uit een zwak sociaal milieu?, suggereren enkelen. Niks zwak sociaal milieu. Goede familie, nette mensen. Maar een gemeenschap met taboes. Volgens de Raad voor de Kinderbescherming leven taboes op buitenechtelijke zwangerschappen vooral in islamitische geloofsgemeenschappen. Kennelijk bestaan er ook nog streng-christelijke gemeenschappen waar het taboe nog voortleeft. Daarvan getuigt het trieste verhaal van de 25-jarige Duitse en haar beide baby's.
Provinciale Zeeuwse Courant, 20 november 2013: "Duitse is volgens DNA moeder vondelingen"
De 25-jarige Duitse vrouw die eerder bekend heeft twee pasgeboren baby's te vondeling te hebben gelegd, is inderdaad de moeder van beide kinderen, blijkt uit DNA-onderzoek. Ze legde 18 juni een jongetje te vondeling in Roermond, in 2011 een meisje vlakbij Keulen.
Dagblad de Limburger, 21 november 2013: "Moeder zocht psychische hulp bij arts | 'Spijt van haar daden'"
door Hans Straus - ROERMOND Het Jugendamt, tegenhanger van Jeugdzorg in Nederland, voert sinds begin deze week gesprekken met de vrouw. Het staat inmiddels vast dat zij in juni in Roermond haar toen pasgeboren zoontje te vondeling heeft gelegd en twee jaar eerder in Hürth een dochtertje.In de gesprekken met de Duitse jeugdzorgmedewerkers geeft de vrouw, een 25-jarige kapster uit Erftstadt, aan dat ze bij een arts en een psycholoog hulp heeft gevraagd. Het Jugendamt bevestigt dat zij behandeld is, maar wil vooralsnog niet kwijt wanneer en in welke mate.
De 25-jarige Duitse die haar twee kinderen te vondeling heeft gelegd, heeft uit eigen beweging psychische hulp gezocht en gevonden bij een arts en een psycholoog. Dat zegt het Jugendamt in Erftstadt. Verder zegt de vrouw in de gesprekken met de Duitse jeugdzorginstantie dat zij spijt heeft van haar daden en haar zoontje terug wil. Of dat gebeurt, is nog onderwerp van onderzoek door het Jugendamt. Nu de Staatsanwaltschaft in Keulen vervolging heeft ingesteld tegen de vrouw zal ook het resultaat van dat onderzoek meewegen in de afweging of de Duitse een claim kan doen gelden op haar jongste kind.
Overigens betekent het feit dat de Staatsanwaltschaft in Keulen de 25-jarige vrouw vervolgt niet dat het Openbaar Ministerie in Nederland afziet van vervolging. Dat is volgens officier van justitie Karin Janssen onderwerp van overleg tussen beide instanties.Bronnen binnen het Jugendamt en rond de Duitse vrouw stellen dat zij tot haar daden kwam om niet verstoten te worden door de streng-katholieke gemeenschap waar zij in leeft.Dagblad de Limburger, 27 november 2013: "Duitse (25) was `vertwijfeld' toen ze kind achterliet | Advocaat: vrouw wil kind zien"
door Hans Straus - ROERMOND De 25-jarige Duitse vrouw die in juni van dit jaar in Roermond haar nu vijf maanden oude zoon te vondeling heeft gelegd, was volgens haar advocaat eenzaam en volledig vertwijfeld toen ze deze daad pleegde. Ze kon geen babyluikje vinden in haar omgeving en heeft het kind daarom achtergelaten in Roermond. Inmiddels heeft ze spijt en hoopt ze via haar advocaat gedaan te krijgen dat ze haar vijf maanden oude zoon tenminste kan zien.
Dat zegt advocaat Ulrich Andryk uit Brühl, sinds enkele dagen raadsman van de vrouw. Volgens Andryk wordt de vrouw in haar omgeving in een voorstadje van Erftstadt nagewezen en staan er voor haar deur zo ongeveer permanent fotografen van Duitse boulevardbladen. De vrouw woont daarom bij haar ouders. Ze is haar baan als kapster kwijt nu haar werkgever haar heeft ontslagen vanwege het te vondeling leggen van haar twee kinderen. De 25-jarige vrouw heeft twee jaar geleden al haar dochter - de inmiddels in een pleeggezin bij Bonn ondergebrachte baby Lina - verlaten op een parkeerplaats bij Hürth. Advocaat Andryk bevestigt dat de vrouw niet is aangehouden. Volgens de Staatsanwaltschaft Keulen bestaat er geen vluchtgevaar omdat de vrouw geworteld zou zijn in de gemeenschap waar ze prominent lid is van een van de twee plaatselijke schutterijen.
Andryk wil niet bevestigen dat de vrouw door sociale druk vanuit de streng katholieke schutterij - de Duitse is al sinds haar geboorte lid - beide zwangerschappen heeft verborgen. De vrouw voelde druk van allerlei kanten waardoor ze de conclusie heeft getrokken dat haar tweede kind beter ergens anders dan bij haar kon opgroeien. Andryk heeft nog geen contact gehad met de Staatsanwaltschaft Keulen over de tenlastelegging. Mijn cliënt wordt begeleid door een psychiater en een psycholoog om haar weer stabiel te krijgen.
Dagblad de Limburger, 27 december 2013: "Vondeling in Maasniel"
Maasniel is landelijk nieuws: er is een baby te vondeling gelegd. Schoonmakers treffen de pasgeborene op dinsdag 18 juni bij het krieken van de dag aan in een plantsoen op de kruising van de Wilhelminalaan en Broekhin-Zuid. Het is een jongetje, is vijftig centimeter lang, weegt 3700 gram, en is gewikkeld in een witte handdoek. De baby wordt ter observatie opgenomen in het ziekenhuis in Roermond. Na een kort verblijf onder de vleugels van het verplegend personeel wordt hij ondergebracht in een pleeggezin. Godzijdank verkeert hij in goede gezondheid.
Van de moeder ontbreekt elk spoor, hoewel de politie wel enkele tientallen tips krijgt. Vijf maanden later is er groot nieuws in de zaak. De politie in Keulen heeft, na tips vanuit de bevolking, een 25-jarige vrouw gehoord. Met succes. De vrouw zegt de moeder te zijn van de vondeling in Maasniel. En daar komt nog een andere onthulling bij. Ze zegt dat ze ook de moeder is van het meisje dat twee jaar eerder in Hürth te vondeling werd gelegd. Nou is die bekentenis natuurlijk nog geen bewijs, want of ze werkelijk de vrouw is die deze kinderen heeft gebaard, zal nog moeten blijken uit DNA-onderzoek. En jawel, de DNA-test stelt het onomstotelijk vast: de Duitse is de biologische moeder van beide kinderen. Het 'jongetje van Maasniel' heeft plots een zusje, of halfzusje, want het is niet bekend of de twee dezelfde vader hebben (de vrouw zegt te weten wie de vader van de Roermondse vondeling is, maar is niet zeker over de verwekker van haar andere kind).
De vrouw is een alleenwonende kapster in Erftstadt, een stadje nabij Keulen. Het lijkt erop dat ze haar zwangerschappen angstvallig verborgen heeft gehouden om niet gebrandmerkt en uitgestoten te worden in de streng katholieke gemeenschap waarin ze is opgegroeid. De vrouw betuigt spijt en wil haar kinderen graag terug. Of dat gebeurt, is nog onzeker. Haar daad is strafbaar en ze zal dan ook worden vervolgd.
ANP, 3 april 2014: "Duitse justitie neemt zaak vondeling over"
MAASTRICHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg heeft de vervolging van een moeder die haar kind in Roermond te vondeling legde, aan de Duitse justitie overgedragen. Dat maakte het OM donderdag bekend.
Op 18 juni 2013 vonden voorbijgangers in een grasperk aan de Wilhelminalaan in Roermond een pasgeboren jongetje. DNA-onderzoek bracht later aan het licht dat de moeder in Duitsland niet ver van Keulen woont. In 2011 zou ze bij een snelweg in de buurt van Keulen ook al een pasgeboren meisje te vondeling hebben gelegd. Het OM in Maastricht heeft de zaak van de in Roermond gevonden vondeling aan de Duitse justitie overdragen, zodat die de moeder in beide zaken kan vervolgen. Met het jongetje gaat het goed, zei een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming donderdag. Het kind woont in Duitsland bij een pleeggezin.
De Telegraaf, 3 april 2014: "Duitse justitie neemt zaak vondeling over"
MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg heeft de vervolging van een moeder die haar kind in Roermond te vondeling legde, aan de Duitse justitie overgedragen. Dat maakte het OM donderdag bekend.
Op 18 juni 2013 vonden voorbijgangers in een grasperk aan de Wilhelminalaan in Roermond een pasgeboren jongetje. DNA-onderzoek bracht later aan het licht dat de moeder in Duitsland niet ver van Keulen woont. In 2011 zou ze bij een snelweg in de buurt van Keulen ook al een pasgeboren meisje te vondeling hebben gelegd. Het OM in Maastricht heeft de zaak van de in Roermond gevonden vondeling aan de Duitse justitie overdragen, zodat die de moeder in beide zaken kan vervolgen. Met het jongetje gaat het goed, zei een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming donderdag. Het kind woont in Duitsland bij een pleeggezin.
Dagblad de Limburger, 4 april 2014: "Vondeling Roermond bij Duits pleeggezin | Moeder en vader willen kind terug"
ROERMOND De baby die in juni vorig jaar werd gevonden in Maasniel, is ondergebracht bij een pleeggezin in Duitsland. De bevoegde instanties bekijken of het jongetje terug kan naar zijn moeder of vader (zij leven niet samen) of dat de baby definitief in een pleeggezin wordt geplaatst. In Duitsland is de baby dichtbij zijn familie , legt Richard Bakker van de Raad voor de Kinderbescherming uit. Ook het zusje van het jongetje, twee jaar eerder door de Duitse te vondeling gelegd, woont daar. Behalve de voogdijkwestie is ook de strafzaak overgedragen aan de Duitse autoriteiten, zodat verdere vervolging daar kan plaatsvinden. In gesprekken met de Duitse jeugdzorg hebben zowel de moeder als de vader te kennen gegeven de jongen terug te willen.
Bild, 8 mei 2014: "Jetzt will die Mutter es plötzlich zurück... | Kampf um das Findelbaby"
Von GEORGIOS XANTHOPOULOS
Köln – Eine Mutter setzt gleich zweimal ihr Kind aus! Das Drama um die Findelbabys bewegte das Rheinland. Zuletzt sah es für das Mädchen (2) und sein Brüderchen (10 Monate) nach einem Happy End aus. Doch um den Findel-Jungen gibt es jetzt Zoff!
Sarah N. (25, Name geändert), die Mutter der Kinder, will ihren ausgesetzten Sohn zurück... Die Friseurin aus Kerpen hatte ihn im Juni 2013 im niederländischen Roermond abgelegt. Wie zuvor (Oktober 2011) ihre Tochter (lebt bei Adoptiveltern) auf einem Parkplatz in Hürth. Bis Ostern wuchs der Kleine bei holländischen Pflegeeltern auf. Inzwischen lebt er beim leiblichen Vater in der Eifel. Eine Sprecherin der Stadt Erftstadt: „Die niederländischen Behörden entschieden, das Kind in die Obhut des Vaters zu übergeben.“
Der Sohn beim Ex – das will Sarah N. nicht! Über ihren Anwalt lässt sie mitteilen: Sie habe seit Januar ihren Sohn „erst dreimal für je eine Stunde in den Arm schließen können. Warum das nicht öfter möglich war, ist nicht nachzuvollziehen.“ Offenbar will der leibliche Vater (hat das Sorgerecht) es so haben. Gegen den wettert Sarahs Anwalt, er habe sich damals nicht um die schwangere Sarah gekümmert. Der Kampf um den Findel-Sohn. Sarah N. hat jetzt Antrag auf Herausgabe des Kindes beim Familiengericht gestellt.
Dagblad de Limburger, 24 mei 2014: "Vondeling bij vader in Düren | Moeder naar de rechter"
ROERMOND De vondeling die in Roermond in 2012 is achtergelaten, is sinds 3 mei bij zijn vader in Düren ondergebracht en niet zoals eerder de bedoeling was bij een Duits pleeggezin. Dat bevestigen de advocaten van zowel de biologische vader als van de moeder die het kind te vondeling heeft gelegd. Advocate Dorothee Nolte van de vader zegt dat de beslissing om het kind bij de vader onder te brengen na diverse gesprekken en observatie van het kind bij de vader is genomen door Bureau Jeugdzorg Limburg. Tijdens een zitting bij de rechtbank in Roermond volgende maand moet duidelijk worden of de voogdij van het kind aan de vader toegewezen zal worden.
Een woordvoerder van Bureau Jeugdzorg bevestigt dat op genoemde datum die zitting zal plaatsvinden, maar wil bevestigen noch ontkennen dat de vondeling inmiddels bij zijn biologische vader is ondergebracht. Als het aan Nolte ligt, wordt de moeder - die twee jaar eerder al haar eerste kind van een andere vader te vondeling had gelegd - uit de ouderlijke macht gezet. Zowel de vader als de moeder van de bijna twee jaar oude vondeling claimen de voogdij over het kind. Advocaat Ulrich Andryk van de moeder hoopt bovendien via de rechter te kunnen bewerkstelligen dat zijn cliënt op korte termijn haar zoon vaker kan zien. Zij heeft haar zoon sinds januari pas drie keer kort in de armen kunnen nemen. De vader houdt zich niet aan de afspraken, zegt Andryk.
Advocate Nolte van de vader ontkent dat haar cliënt aan de regels voor het bezoekrecht tornt. De voogdij over het kind ligt bij Jeugdzorg in Nederland. Die bekijken dat. Verder verwacht Nolte dat de vader geen problemen zal ondervinden bij het verkrijgen van de voogdij over zijn kind. De moeder heeft haar zwangerschap verborgen gehouden voor de vader. Nu duidelijk is dat het zijn kind is, wil hij ervoor zorgen. Daar is hij volgens deskundigen en Jeugdzorg toe in staat. Het gaat om het kind. Dat moet in een zo normaal mogelijke situatie kunnen opgroeien. De moeder heeft haar zwangerschap verborgen gehouden voor de vader.
Dagblad de Limburger, 13 september 2014: "Moeder afgewezen"
door Hans Straus - ROERMOND De 26-jarige Duitse moeder uit Erftstadt die in juni vorig jaar haar kind in Maasniel te vondeling heeft gelegd, heeft geen recht op de voogdij over haar kind. Dat heeft de rechter in Duitsland bepaald. De voogdij over de inmiddels vijftien maanden oude jongen is inmiddels door Bureau Jeugdzorg in Roermond overgedragen aan het Duitse Jugendamt. De rechter heeft in zijn beslissing meegewogen dat de moeder inmiddels formeel uit de ouderlijke macht gezet twee jaar eerder al haar dochter Lina te vondeling had gelegd. Dat kind verblijft bij een Duits pleeggezin in Bonn.
De Roermondse vondeling is een halfbroer van het meisje en was in afwachting van de beslissing van de rechter al sinds mei van dit jaar bij de vader in huis in Duitsland. Bureau Jeugdzorg in Roermond heeft in overleg met het Duitse Jugendamt een voorschot genomen op de uitspraak van de rechter, met het welzijn van de jongen als eerste prioriteit. Het streven is om vondelingen indien mogelijk onder te brengen bij naaste familie. Daarbij was er sprake van tijdsdruk, omdat er bij een zuigeling in een pleeggezin sprake is van een hechtingsproces dat na een bepaalde tijd niet zonder negatieve gevolgen kan worden afgebroken. De vader en zijn netwerk zijn voor plaatsing van het kind zorgvuldig doorgelicht. Uit gesprekken en een psychische test is vast komen te staan dat de vader, die een vaste baan heeft, geschikt is om zijn kind op te voeden. Het Jugendamt houdt het welzijn van het kind in de gaten.
De 26-jarige Duitse, biologische moeder van de vondeling wacht vervolging in Duitsland omdat het te vondeling leggen van een kind strafbaar is. Onduidelijk is nog of zij tegen de afwijzing van haar voogdijclaim in beroep gaat.
Dagblad de Limburger, 13 september 2014: "Hij blijft ons menneke"
door Hans Straus - Suzan Gielissen is gezinsvoogd en heeft ruim een jaar lang de zorg gehad over de Roermondse vondeling. Inmiddels is de voogdij overgedragen aan het Jugendamt in Duitsland en de zorg aan de biologische vader. Maar de emoties blijven. Hij blijft ons menneke hoor.
Een gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg is de aangewezen persoon die ervoor moet zorgen dat een kind een geschikt pleeg- of adoptiegezin vindt wanneer de ouders om wat voor reden dan ook uit beeld zijn. En die droge functieomschrijving gaat in de meeste gevallen ook wel op. Maar niet als het gaat om een vondelingskwestie. Die komt gemiddeld een keer per jaar in Nederland voor. Als zo'n vondeling dan ook nog eens een te vondeling gelegd ouder halfzusje in Duitsland blijkt te hebben, wordt de zaak al speciaal. Helemaal bijzonder wordt een vondelingszaak als beide ouders ineens wel in beeld komen èn beiden de voogdij willen. Voeg daarbij wat complicerende factoren zoals twee verschillende rechtssystemen - een Nederlands en een Duits - waarmee rekening gehouden moet worden en het scenario begint de contouren van een filmscript te vertonen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de emotionele kanten van de zaak.
In Roermond komen de politie, burgemeester Peter Cammaert, ziekenhuispersoneel en uiteraard medewerkers van de kinderbescherming en Jeugdzorg in contact met de zuigeling, gevonden in het gras in de wijk Broekhin in Roermond. En allemaal krijgen ze een band met het hulpeloze kind. Dat geldt in het bijzonder voor Suzan Gielissen en haar collega Lonneke Nillesen. Zij zijn namens Bureau Jeugdzorg in Roermond voogden van de vondeling. Bij hoge uitzondering - uit privacyoverwegingen wordt rond vondelingen stug gezwegen - doet Gielissen in deze krant haar verhaal. Juist omdat het bijzonder is en omdat de vondeling in de Roermondse gemeenschap en daarbuiten veel emoties heeft losgemaakt. In de dagen na de vondst komen er bij Jeugdzorg niet voor niets vele tientallen mailtjes en telefoontjes binnen. Mensen willen de jongen, die in een witte doek gewikkeld de landelijke pers heeft gehaald, liefst allemaal adopteren.
Ook Suzan Gielissen heeft een emotionele band opgebouwd met de vondeling. Ze heeft het kind niet in de letterlijke gezin verzorgd, dat heeft een pleeggezin gedaan totdat de jongen in mei naar zijn vader is gebracht, maar de vele contacten met het kind hebben hun sporen nagelaten. Gielissen, 36 jaar en zelf moeder, spreekt over 'ons menneke' als ze het over de inmiddels vijftien maanden oude vondeling heeft. Juist vanwege haar band met het kind is ze blij dat de vondeling inmiddels bij zijn vader is in Duitsland. Dit is een unieke zaak. De ontwikkelingen hebben elkaar in hoog tempo opgevolgd. In eerste instantie krijg je te maken met een vondeling waar echt niets over bekend is. Dan blijkt uit DNA-onderzoek dat de jongen een zus blijkt te hebben in Duitsland, die nota bene ook te vondeling is gelegd , zegt Gielissen geëmotioneerd. Maar het wordt nog allemaal veel gecompliceerder. De politie in Erftstadt krijgt tips uit de woonomgeving van een dan 25-jarige kapster die erop duiden dat zij de moeder is van beide vondelingen. De vrouw bekent en geeft de naam van de vader van de Roermondse vondeling prijs. Die hoort pas na het te vondeling leggen dat hij vader is van een gezonde jongen. Nadat DNA-onderzoek het vaderschap van de man heeft bevestigd, regelt Suzan Gielissen namens Jeugdzorg een ontmoeting tussen vader en zoon. Ik zag gewoon hoe dat kind hem raakte, zegt Gielissen. Nog afgezien van de gelijkenis was op dat moment duidelijk voor hem dat het kind bij hem hoorde.
Dan gaat de mallemolen weer draaien. Jeugdzorg had al een adoptiegezin geselecteerd voor de vondeling. Dat moet worden afgezegd. Vervolgens blijkt dat de biologische moeder via de rechter probeert de voogdij over de Roermondse vondeling te krijgen. Ze doet in Duitsland aangifte van geboorte van haar kind en geeft het zelf een naam. Dat levert juridische complicaties op voor Jeugdzorg en Gielissen. Die onderhoudt in die hectische periode contacten met diverse juridische adviseurs, de Nederlandse en Duitse recherche, met pleeggezinnen, de burgemeester van Roermond en de vader van het kind. We hebben hier regelmatig overgewerkt, want deze zaak mag dan bijzonder zijn; andere zaken lopen ook door. Hoofddoel met betrekking tot de Roermondse vondeling blijf echter onverkort hereniging met de vader. Gielissen is er na gesprekken met de vader, een psychische test en het doorlichten van diens omgeving, van overtuigd dat hij zijn zoon kan opvoeden. Twee weken geleden is de voogdij van Jeugdzorg formeel overgegaan naar het Jugendamt. Toch heb ik gisteren nog contact gehad met de vader. Als hij vragen heeft, belt hij gewoon. Als je hem bezig ziet met het kind, zie je dat het een topvader is. Ons menneke gaat Duits leren en kan op termijn dus met zijn zusje praten. Met het Jugendamt is afgesproken dat er een moment zal komen dat broer en zus elkaar zullen ontmoeten.