21 april 1995, vondeling Pieter Joost van Roosendaal, Roosendaal
De Stem, 22 april 1995: "Vondeling in Roosendaal"
Roosendaal - In Roosendaal is gisteravond om half twaalf een pasgeboren baby van nog geen 24 uur oud gevonden in een kartonnen doos. De kerngezonde vondeling werd aangetroffen in de hal van een flatgebouw aan de Burg. Freijterslaan door een bewoner die zijn hond ging uitlaten. Het blanke jongetje, 7 pond zwaar, had eerder gedragen babykleertjes aan.
Algemeen Dagblad, 24 april 1995: "Te vondeling gelegde baby maakt het goed"
Roosendaal - In Roosendaal is vrijdagavond laat een pas geboren baby te vondeling gelegd. Het kindje, een blank jongetje van zeven pond en 52 centimeter lang, maakt het goed. Onderzoek naar de identiteit van de moeder heeft nog niets opgeleverd.
Een oudere dame uit de Burg. Freijterslaan vond de baby. Zoals elke avond rond elf uur ging zij ook vrijdag haar hond uitlaten toen zij aan de achterzijde van een flatgebouw voor de trap de kartonnen doos met daarin het kind zag staan. De politie heeft het in oude kleertjes gehulde vondelingetje daarop naar het St. Franciscusziekenhuis gebracht waar het werd opgenomen op de zuigelingenafdeling.
Volgens de artsen daar zou het kind slechts enkele uren oud zijn geweest toen het te vondeling werd gelegd en mag het een wonder heten dat hij het er zo goed van af heeft gebracht. Het is vrijwel zeker dat het jongetje zonder deskundige hulp ter wereld is gekomen. Waarschijnlijk is het vrijwel meteen na zijn geboorte van zijn moeder gescheiden. Zo was de navelstreng niet afgebonden maar doorgeknipt en was de baby niet gewassen.
De politie, die met acht man aan de zaak werkt, vermoedt dat de moeder uit Roosendaal komt en dat degene die het kind te vondeling heeft gelegd bekend was met de omgeving en de gewoonten van de flatbewoners. "Het kind was niet onderkoeld. Waarschijnlijk wist men dat de mevrouw elke avond rond dezelfde tijd haar hondje uitlaat en dat het kind dus snel gevonden zou worden', aldus de politie. Het jongetje, dat nog geen naam heeft, zal vandaag of morgen worden aangegeven bij de burgelijke stand.
Het is voor het eerst in 25 jaar dat er in Roosendaal een baby te vondeling is gelegd. Begin deze maand werd een baby in Rotterdam in een portiek gevonden. Een dag later meldde de 22-jarige moeder zich bij de politie. Zij wilde haar daad niet langer verborgen houden na alle publiciteit en commotie die was ontstaan.
Trouw, 24 april 1995: "Vondelingetje blijft een trieste zaak"
Alweer een vondelingetje. Werd in Rotterdam-Zuid onlangs een te vondeling gelegde baby na enkele dagen met de ontredderde moeder herenigd, van het pasgeboren baby'tje dat vrijdagavond bij een flatgebouw in Roosendaal werd gevonden, hebben zich nog geen ouders aangediend.
Bij de politie zich nog niemand gemeld. Ook het onderzoek naar de identiteit van de moeder heeft tot nu toe niets opgeleverd. Het kind, ruim zeven pond, 52 centimeter lang, verkeert in blakende gezondheid, aldus de politie.
Het jongetje werd vrijdagavond omstreeks elf uur gevonden door een oudere dame die haar hond wilde uitlaten. Het kind had oude babykleertjes aan en lag in een kartonnen doos bij de trap aan de achterzijde van het gebouw. In de doos lagen verder nog wat oude kledingstukken, die het jongetje warm moesten houden.
De vondeling verblijft nu in het St. Franciscusziekenhuis in Roosendaal. Volgens de artsen was het jongetje op het moment dat hij werd gevonden nog maar enkele uren oud. Ook is het vrijwel zeker dat het kind meteen na geboorte bij de moeder is weggehaald en dat er geen deskundige hulp bij de bevalling aanwezig was. Zo was de navelstreng niet afgebonden maar doorgeknipt en was het kind niet gewassen.
De politie die de zaak met acht man in onderzoek heeft, vermoedt dat de moeder uit Roosendaal komt en dat degene die het kind te vondeling heeft gelegd, bekend is met de situatie ter plaatse. Politiewoordvoerder P. Pollemans: “De dame die het kind heeft gevonden, laat iedere avond op dezelfde tijd haar hond uit. Wij hebben dan ook sterk de indruk dat het kind gevonden moest worden. Het blijft niettemin een trieste daad.” (ANP)
NRC, 24 april 1995: "Pasgeboren baby in doos te vondeling gelegd"
ROOSENDAAL, 24 APRIL. Een oudere vrouw uit Roosendaal die haar hond uitliet heeft afgelopen vrijdagavond een baby in een kartonnen doos gevonden. De boreling lag bij de trap aan de achterzijde van een flatgebouw. Het is een blanke jongen van ruim zeven pond, en 52 centimeter lengte. Het kind verkeert in goede gezondheid, aldus een woordvoerder van de politie.
Volgens de politiewoordvoerder was de baby, die nu in het St. Franciscusziekenhuis in Roosendaal ligt, enkele uren oud. Omdat de navelstreng was doorgeknipt en niet afgebonden, gaat de politie ervan uit dat het kind niet door een deskundige ter wereld is gebracht. “Normaal gesproken wordt de navelstreng eerst afgebonden en vervolgens pas doorgeknipt.” Door de onoordeelkundige wijze van behandelen kunnen zowel het leven van het kind als van de moeder gevaar lopen, aldus de politiewoordvoerder. Volgens hem heeft de snelle vondst het kind zijn leven gered.
Het jongetje had 'ouderwetse babykleertjes' aan. In de doos, waarin het snoepgoed Smarties heeft gezeten, lagen verder nog wat kledingstukken waaronder een oude joggingsbroek. Met de importeur van Smarties, wordt contact opgenomen. De vrouw die het kind vond had een vaste tijd en route om haar hond uit te laten. Omdat het kind kort na de geboorte te vondeling is gelegd richt de politie haar onderzoek op de onmiddellijke omgeving van de vindster. Vandaag zal de burgermeester van Roosendaal conform de richtlijnen die daarvoor gelden het kind aangeven bij de burgelijke stand van de gemeente. Meestal wordt het kind de voornaam van de vinder gegeven en krijgt het als achternaam de naam van de gemeente. Het jongetje is onder toezicht gesteld van de raad voor de kinderbescherming.
Reformatorisch Dagblad, 24 april 1995: "Baby van enkele uren oud bij flat te vondeling gelegd"
De moeder van het pasgeboren jongetje dat vrijdagavond bij een flatgebouw in Roosendaal te vondeling is gelegd, heeft zich nog niet bij de politie gemeld. Ook het onderzoek naar de identiteit van de vrouw heeft tot nu toe niets opgeleverd. Het kind, ruim zeven pond en 52 centimeter lang, verkeert in blakende gezondheid, aldus de politie.
Het jongetje werd vrijdagavond omstreeks elf uur gevonden door een oudere dame die haar hond wilde uitlaten. Het kind had oude babykleertjes aan en lag in een kartonnen doos bij de trap aan de achterzijde van het gebouw. In de doos lagen verder nog wat oude kledingstukken, die het jongetje warm moesten houden.
De vondeling verblijft nu in het St. Franciscusziekenhuis in Roosendaal. Volgens de artsen was het kind op het moment dat hij werd gevonden, nog maar enkele uren oud. Ook is het vrijwel zeker dat het kind meteen na de geboorte bij de moeder is weggehaald en dat er geen deskundige hulp bij de bevalling aanwezig was. Zo was de navelstreng niet afgebonden, maar doorgeknipt en was het kind niet gewassen.
De politie die de zaak met acht man in onderzoek heeft, vermoedt dat de moeder uit Roosendaal komt en dat degene die het kind te vondeling heeft gelegd, bekend is met de situatie ter plaatse. Politiewoordvoerder P. Pollemans: "De dame die het kind heeft gevonden, laat iedere avond op dezelfde tijd haar hond uit. Wij hebben dan ook sterk de indruk dat het kind gevonden moest worden. Het blijft niettemin een trieste daad".
Volgens de politie is het een wonder dat het kind nog leeft. De vondeling heeft slechts tien tot vijftien minuten buiten in de motregen gestaan.
De Stem, 24 april 1995: "Roosendaalse vondeling aan de dood ontsnapt"
Roosendaal - De moeder van het pasgeboren jongetje, dat vrijdagavond tegen elf uur in Roosendaal in een kartonnen doos te vondeling werd gelegd, is nog altijd niet terecht. De politie is twee dagen zonder enig resultaat bezig geweest met een onderzoek in de omgeving van de flat aan de Burg. Freijterslaan waar de kerngezonde boreling van een paar uur oud buiten op een trap bij de achteruitgang werd gevonden.
Er zijn dit weekend door acht politiemensen 175 woningen bezocht. Overwogen wordt de hele nabijgelegen wijk Westrand in het onderzoek te betrekken. Vandaag of morgen wordt de vondeling door burgemeester Marijnen of een van zijn ambtenaren aangegeven bij de burgelijke stand van Roosendaal. "Tenzij de moeder zich eerder meldt. Een geboorteaangifte moet binnen drie werkdagen gebeuren," zegt politiewoordvoerder Pollemans.
De vondeling verblijft momenteel op de kraamafdeling van het Roosendaalse Fransciscusziekenhuis, waar het kindje, dat zeven pond weegt en 52 cm lang is, in opdracht van de directie door het personeel zoveel mogelijk voor de buitenwacht wordt afgesloten. Meldt de moeder zich niet, dan ontfermt de Raad voor de Kinderbescherming zich over het kind en wordt een pleeggezin gezocht.
Het nog niet gewassen kind, dat gehuld was in oude babykleertjes, werd vrijdagavond ontdekt door een oudere flatbewoonster, die omstreeks elf uur 's avonds haar hond uitliet. "Een medisch wonder dat het jongetje nog leeft," zegt Pollemans. Een pasgeborene kan namelijk niet langer dan een kwartier in de buitenlucht zonder onderkoeld te raken. Bovendien was de navelstreng niet afgebonden en dat had tot complicaties kunnen leiden. Pollemans: "De navelstreng is vermoedelijk met een gewone schaar doorgeknipt. Het is duidelijk niet op professionele wijze gebeurd."
Toch heeft de de man of vrouw die het kind in de miezerige regen achter de flat achterliet, de baby niet helemaal aan zijn lot overgelaten. "We denken dat de doos expres op die plek is achtergelaten, omdat de mevrouw die de vondeling daar aantrof iedere avond omstreeks elf uur haar hond uitlaat. Vermoedelijk is dat bekend geweest bij de moeder of een ander." Daarom houdt de politie er rekening mee dat de moeder of ouders in de omgeving van de flat wonen.
De kartonnen doos die door de regen gedeeltelijk nat was geworden, stond bovendien in het zicht, omdat de trap door de halverlichting van de flat werd beschenen. "We denken dat de doos er niet zo lang heeft gestaan. Onderin de doos lagen ook een oude trainingsbroek en wat kleine truitjes. Duidelijk met de bedoeling het kind enige warmte te verschaffen." De doos met het opdruk Smarties en die kledingstukken worden nu door de technische recherche op herkomst onderzocht. Verder wil de politie van Roosendaalse winkeliers en leveranciers van Smarties horen of de doos hen bekend voorkomt. Daarnaast is de hoop gevestigd op huisartsen, gyneacologen en vroedvrouwen die mogelijk aanwijzingen kunnen verschaffen over de moeder of ouders van de vondeling.
"Ze zijn niet gehouden aan hun beroepsgeheim. Volgens de wet moet iedereen die bij een bevalling aanwezig is geweest of daar kennis van draagt zoiets onder deze omstandigheden doorgeven," weet Pollemans. Hij wijst er met klem op dat informatie over de baby of zijn moeder vertrouwelijk kan worden behandeld. "We hopen natuurlijk in de eerste plaats dat de moeder of de ouders zich zelf melden. We kunnen nu al toezeggen dat we alle zorgvuldigheid in acht zullen nemen. Vooralsnog gaan we ervanuit dat de moeder in paniek heeft gehandeld door het jongetje te vondeling te leggen."
De Roosendaalse die de vondeling vrijdag aantrof' wenst onder geen beding met de media te spreken. "Emotioneel heeft het haar te veel gedaan," aldus Pollemans.
De Stem, 25 april 1995: "Tips over vondeling Pieter Joost van Roosendaal stromen binnen"
Roosendaal - Pieter Joost van Roosendaal, zoals de vondeling uit de spoorstad voorlopig is genoemd, maakt het goed. Maar de Roosendaalse politie heeft nog niet de gouden tip gekregen, die zou kunnen leiden tot de opsporing van zijn moeder. Daarom liet burgemeester M. Marijnen van Roosendaal hem gisteren officieel inschrijven bij de burgerlijke stand van zijn gemeente. Het jongetje is genoemd naar de plaats waar hij is gevonden en naar de twee politiemensen die de baby aantroffen.
Vrijdagavond laat werden die daarop attent gemaakt door een vrouw die zich tot nu toe niet bekend wil maken. Zij had de kerngezonde en nog maar enkele uren oude baby even tevoren gevonden achter een flat aan de Burg. Freijterslaan. In het weekend bezocht de politie zonder veel resultaat 175 woningen in de directe omgeving. Het plan om het buurtonderzoek uit te breiden tot de Westrand, maakte gisteren plaats voor het natrekken van de tips, die een gevolg waren van de ruime publiciteit over de vondeling. "Zeker tien tips zijn mogelijk waardevol, maar de gouden tip is er nog niet bij. Toch hebben we hoop dat het iets oplevert. En met die tips ben je in ieder geval veel directer bezig dan met een algemeen buurtonderzoek," zegt politiewoordvoerder Pollemans.
De Roosendaalse politie moedigt de moeder aan zich bekend te maken. "Als ze dat doet, kan ze er voor honderd procent op rekenen dat haar persoonlijke omstandigheden eerst van al de volledige aandacht zullen krijgen. Pas daarna komen eventueel de strafrechtelijke gevolgen," verzekert woordvoerder Pollemans. Naar de letter is het strafrecht overigens niet mals voor moeders die hun kind te vondeling leggen. De maximale celstraf die erop staat is maar liefst vier jaar. "Maar daar denken we nu helemaal niet aan, wel aan het probleem waar die vrouw mee zit," zegt Pollemans.
Gisteren werd de baby op het Roosendaalse Stadskantoor ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als de identiteit van de ouders niet bekend is, wordt een voorlopige naam gegeven. Het Openbaar Ministerie bepaalt deze naam. En aangezien er geen directe familieleden zijn om de aangifte te doen komt deze taak op de schouders van de burgemeester terecht. De vondeling blijft Pieter Joost van Roosendaal heten totdat zijn moeder zich meldt of hij door een pleeggezin wordt geadopteerd. "Eigenlijk is het een hele droeve bijeenkomst, terwijl het eigenlijk een heuglijk feit moet zijn." Burgemeester Marijnen wilde gistermiddag toch wel even kwijt dat de aanleiding voor de inschrijving van de baby erg triest is. "We worden weer even keihard met de neus op de feiten gedrukt. Het is treurig voor het kind en natuurlijk de moeder. Maar helaas is dit dagelijkse realiteit, zoals voor kinderen die uit de ouderlijke macht worden weggehaald," stelde Marijnen.
Pieter Joost van Roosendaal ligt nog in het St.Franciscus-ziekenhuis, waar gisteren veel telefoontjes binnenkwamen over de vondeling. Zij werden echter zonder uitzondering doorverwezen naar de politie. Nu de officier van justitie de baby officieel heeft toevertrouwd aan de Raad voor de Kinderbescherming, komt Pieter Joost voorlopig onder het gezag van die raad. Na drie maanden moet een definitief besluit volgen over de toekomst van het kind.
De Stem, 6 mei 1995: "Politie vestigt hoopt op vertrouwensmensen rond moeder vondeling"
Roosendaal - Mocht het spitwerk naar de moeder van vondeling Pieter Joost van Roosendaal niks opleveren, dan overweegt onderzoeksleider P. Pollemans het tv-programma Opsporing Verzocht in te schakelen. Tot op heden hebben de nagetrokken tips niets concreets opgeleverd. Desondanks weigert Pollemans het hoofd in de schoot te leggen. "We moeten het nu denk ik vooral hebben van informatie uit het circuit van vertrouwensmensen rond de moeder," aldus Pollemans.
Hij sluit niet dat een vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog daarmee bewust gewacht heeft om de moeder even de tijd te gunnen om op adem te komen. "Nu zeker is dat de baby bij een pleeggezin in goede handen is, hoeft de moeder zich daarover ook niet druk te maken. Dat bevrijdt haar misschien van een hoop kopzorgen," aldus Pollemans. Hij zegt 'het liever zo te zien dan wanneer de moeder zich in alle emotie daags na het te vondeling leggen van de baby' had gemeld. "Nu is de moeder zelf ook tot rust kunnen komen en is voor haar de stap om zich te melden wellicht wat minder groot."
De politie in Roosendaal gaat er nog steeds vanuit dat de moeder van het jongetje in Roosendaal woont. De vondeling werd vrijdag 21 april in een kartonnen doos op een trap bij de achteringang van een flatgebouw aan de Burg. Freijterslaan in Roosendaal aangetroffen. Dat gebeurde door een dame die altijd rond elf uur 's avonds haar hond uitlaat. De politie vermoedt dat de man of vrouw die de baby daar heeft weggelegd' hiervan op de hoogte was zodat de kans groot was dat het kind gevonden zou worden.
Voorlopig blijft Pieter Joost drie maanden bij het pleeggezin. Ook al wordt de moeder tussentijds gevonden. "De Raad van Kinderbescherming buigt zich dan over de vraag wat er daarna met het jongetje moet gebeuren. Misschien dat het weer terug kan naar de moeder, maar dat hangt van zoveel omstandigheden af dat daarover op voorhand niks zinnigs te zeggen valt."
De Stem, 3 augustus 1995: "Tips leveren niets op, politie Roosendaal ontbindt speciaal team - Onderzoek vondeling gestopt"
Roosendaal - De politie in Roosendaal heeft de speurtocht naar de moeder van de Roosendaalse vondeling Pieter Joost van Roosendaal stopgezet. Geen van de ruim dertig tips die binnenkwamen na het tv-programma Opsporing Verzocht van 12 juni jl, heeft iets opgeleverd. Volgens politiewoordvoerder H. Koen is het onderzoeksteam, dat oorspronkelijk uit acht man bestond, inmiddels ontbonden. "Dat wil niet zeggen dat we alle hoop hebben opgegeven. Zodra er nieuwe gegevens bekend worden, heropenen we natuurlijk het dossier. Alleen is het zo dat we op dit moment geen enkel aanknopingspunt hebben in welke richting we haar moeten zoeken," aldus de Roosendaalse politiechef.
De vondeling, die Pieter Joost van Roosendaal is genoemd, werd op vrijdagavond 21 april, enkele uren oud, gevonden op een trap achter een flat aan de Burg. Freijterslaan in Roosendaal. De boreling was daar achtergelaten door een onbekende in een kartonnen doos met het opschrift Smarties. Een vrouw die omstreeks elf uur haar hond uitliet ontdekte de half onderkoelde baby, die gehuld was in eerder gedragen kleertjes.
Buurtonderzoek naar de identiteit van de moeder leverde niks op. Tips naar aanleiding van gepubliceerde foto's van de vondeling en de doos ook niet. Uiteindelijk hoopte de politie via het tv-programma Opsporing Verzocht de nodige aanwijzingen te krijgen. Dat leverde wel meer dan dertig tips op, maar geen moeder.
De baby is voorlopig ondergebracht bij een pleeggezin. Deze maand wordt bekeken of dat verblijf wordt verlengd of dat Pieter Joost van Roosendaal elders wordt ondergebracht.