Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

29 januari 2006, babylijkje Sem Vijverberg, Doetinchem

Inleiding

Twee kinderen vinden in het ijs van een vijver een vastgevroren babylijkje. De burgemeester van Doetinchem geeft het kindje aan bij de Burgerlijke Stand onder de naam Sem Vijverberg. De naam is bedacht door de twee kinderen die het lijkje vonden.

Gelderlander, 20 maart 2021: "Ultieme zoektocht naar ouders omgebrachte baby Sem: ‘Hij werd moederziel alleen achtergelaten in het koude water’"

Henny Haggeman | DOETINCHEM - Wie zijn de ouders van Sem Vijverberg? De politie gaat opnieuw op zoek naar degenen die het pasgeboren jongetje eind januari 2006 achterlieten in het water van de Kapperskolk in wijk De Hoop in Doetinchem. Het jongetje is destijds met fors geweld om het leven gebracht, stelt de politie. ,,Vast staat dat het jongetje heeft geleefd”, zegt Marèl van Steenbergen, woordvoerder van de politie. ,,Mogelijk leefde hij nog toen hij moederziel alleen is achtergelaten in het koude water.”

‘Er zijn mensen die weten wat er is gebeurd’
De politie heeft geen nieuwe aanwijzingen, die zouden kunnen leiden tot de oplossing van het misdrijf. "Wel denken we dat door met een grote campagne opnieuw aandacht voor de zaak te vragen alsnog belangrijke informatie krijgen”, zegt Van Steenbergen. "Er zijn mensen die weten wat er is gebeurd. Misschien willen ze nu, vijftien jaar later, wel praten.” Destijds zaten 25 rechercheurs een half jaar lang op de zaak, zonder resultaat. De ouders zijn nooit gevonden. Degenen die het kindje om het leven brachten evenmin. Of de ouders de daders zijn, is ook onduidelijk.

De Graafschap wordt ingeschakeld
Komende week deelt de politie onder meer flyers uit in de wijk De Hoop. Ook zal een politie-truck, vol informatie over de zaak, enige dagen rondrijden in Doetinchem en onder meer op De Hoop en op de markt bij het stadhuis staan. Opvallend is dat voetbalclub De Graafschap wordt ingeschakeld door de politie. "Dat doen we omdat De Graafschap in de haarvaten van de samenleving zit”, zegt Van Steenbergen. "De club gaat er veel aandacht voor vragen.” De voetbalclub speelt op stadion De Vijverberg, de locatie waar het jongetje bij zijn begrafenis is vernoemd. De voornaam kreeg het jongetje van een van de vindsters, een toen 7-jarig meisje. Zij speelde samen met haar twee broers (14 en 13) die zondag 29 januari bij Kapperskolk. Ze vonden het lijkje in een rietkraag aan de oever van de bevroren plas. Eerst dachten ze dat het om een pop ging. Later ging hun moeder en tante - ze waren op familiebezoek - kijken en zagen dat het om een kindje ging. De politie startte direct een groot onderzoek.

Hebben de ouders aan het graf gestaan?
Hebben de ouders van Sem Vijverberg ooit, de afgelopen vijftien jaar, aan zijn graf gestaan? Hebben zij er bloemen gelegd, misschien een arm om elkaar heengeslagen en gehuild? Het zijn vragen die opkomen, aan de rand van de grafsteen op de kinderbegraafplaats van De Slangenburg niet ver van Doetinchem. ‘Sem Vijverberg’, staat op de grafsteen. Er onder staat: ‘20 januari 2006'. Vermoedelijk - zo wees forensisch onderzoek later uit - de dag dat het jongetje is geboren en gestorven.

Pop in de rietkraag
29 januari 2006, negen dagen later, lopen Lars, Koen en Romy (dan 14, 13 en 7 jaar) bij de bevroren plas Kapperskolk aan de rand van de wijk De Hoop in Doetinchem. Ze zijn deze winterse zondag met hun ouders op bezoek bij oma die woont in de wijk. In de rietkraag aan de oever vindt een van hun iets dat lijkt op een pop. Als de drie wat later in de woning van oma zijn, vertellen ze hoe ze de sneeuw van het hoofdje hebben geveegd. Dat ze kleine vingertjes met prachtige nageltjes hebben gezien en een piemeltje. Het klinkt zo levensecht dat moeder Alma samen met haar schoonzus poolshoogte gaat nemen. "Toen ik het zag, werd ik ijskoud”, zegt Alma in deze krant in januari 2019. "Toen we de navelstreng zagen wisten we het zeker en hebben 112 gebeld.”

De vondeling van 1992
De politie komt direct ter plekke en Alma en haar schoonzus helpen zelfs nog met het spannen van een rood-wit lint rond de vindplaats. De dagen erop wordt de impact duidelijk. 25 rechercheurs proberen te achterhalen wat er is gebeurd en gaan op zoek naar de ouders van Sem. Daarbij wordt ook een dossier uit 1992 uit de kast gehaald. In november van dat jaar werd een paar honderd meter verderop aan de Kapperskolk een vondeling gevonden aan een bramenstruik. Dit jongetje had het overleefd. Omdat er geen ouder is om aangifte van geboorte te doen, doet Wim Dijkstra - waarnemend burgemeester van Doetinchem - dat. "Elk mensje is er een”, zegt Dijkstra later. "Met elk geboren leven moeten we met eerbied en waardigheid omgaan.” Het jongetje - dat waarschijnlijk minder dan twaalf uur heeft geleefd - krijgt van de burgemeester de naam Sem Vijverberg. De voornaam komt uit de koker van de vinders. De achternaam is bekend als stadion De Vijverberg van De Graafschap.

Eric Clapton
9 februari wordt Sem Vijverberg begraven op de kinderbegraafplaats van de Slangenburg, iets buiten Doetinchem. Een bedrijf stelt de grafsteen beschikbaar. Buurtbewoners uit De Hoop en omwonenden van Kapperskolk zijn er bij, net als de burgemeester, wat hulpverleners en politie. Romy en Koen zijn er ook, met hun ouders. "Lars wilde er niet bij zijn”, vertelt vader Peter in 2019 in deze krant. "Lars is ook de enige in ons gezin die er geen tik aan over heeft gehouden.” Hanneke de Bruyne, tegenwoordig chef politieteam Oost-Achterhoek, herinnert zich de uitvaart. Ze was in 2006 rechercheur en als een van de eersten ter plaatse. In 2019 vertelt ze dat Would you know my name van Eric Clapton werd gedraaid bij de uitvaart. "Het heeft me nooit meer losgelaten”, vertelde De Bruyne in 2019. "Steeds als er een vergelijkbare zaak in de media kwam, dacht ik aan Sem.” Het onderzoek van de politie levert in 2006 niets op, ook geen link met de vondeling uit 1992. Na vijf maanden wordt het recherche-team opgeheven. In 2013 wordt een poging gedaan de zaak nieuw leven in te blazen met een DNA-onderzoek. In 2017 nogmaals. Beide keren vergeefs.

De Graafschap helpt mee
In 2019 belandt de zaak op de cold case-kalender van de politie. Deze kalender bestaat niet meer en is ingeruild voor een gerichtere aanpak waardoor nu Sem Vijverberg bewust onder de aandacht wordt gebracht. 30 maart komt Sem Vijverberg aan de orde op tv bij Opsporing Verzocht. Ook vraagt de politie aan de vondeling uit 1992 of hij DNA wil afstaan, om zo een mogelijke verwantschap met Sem uit te sluiten. Opmerkelijk is dat voetbalclub De Graafschap wordt ingeschakeld. "De politie heeft ons een paar weken terug gevraagd of we aandacht aan Sem Vijverberg willen schenken”, zegt Hans Martijn Ostendorp, directeur van de voetbalclub. "We zitten in de haarvaten van de samenleving. Wat zou het mooi zijn als we hier een rol in kunnen spelen. Iemand loopt rond met een vreselijk geheim. Het is nooit te laat daarover te praten.” De wedstrijd van De Graafschap tegen FC Dordrecht op 2 april staat onder meer in het teken van Sem Vijverberg.

Recent babylijkje in ‘s Heerenberg
Het vinden van een kinderlijkje is minder zeldzaam dan zou mogen worden verwacht. Begin deze maand nog deed de politie een gruwelijke vondst in de achtertuin van een rijtjeswoning in het grensstadje ‘s-Heerenberg. De precieze toedracht hiervan is nog altijd onduidelijk. De politie is terughoudend in het verstrekken van informatie en spreekt van een ‘trieste kwestie’. Recent werd in Amsterdam op het nippertje een achtergelaten baby uit een afvalcontainer gered. Sinds 2006 zijn er 44 babylijkjes in Nederland gevonden, zo blijkt uit cijfers van het Nidaa (Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen). Het lijkje in ‘s-Heerenberg zou nummer 45 zijn.

Gelderlander, 23 maart 2021: "Op dezelfde plek is 14 jaar vóór Sem ook al een baby gevonden: ‘De impact is enorm’"

Henny Haggeman | DOETINCHEM - In 1992, veertien jaar voor Sem Vijverberg, werd er ook al een vondeling aangetroffen in de Kapperskolk. Dat jongetje overleefde. In wijk De Hoop herinnert een plakboek aan hem. "Ik heb te doen met de drie kinderen die in 2006 het lijkje van Sem Vijverberg vonden”, zegt Riek Brouwer. De bewoonster (68) van de wijk De Hoop in Doetinchem weet waar ze over praat. Haar zoon – toen 14 – vond in 1992 een pasgeboren jongetje op bijna dezelfde plek in een vuilniszak, hangend aan een bramenstruik bij de Kapperskolk. Het verschil is dat deze vondeling het overleefde en inmiddels 28 is. "De impact is enorm”, zegt Riek. "Nog altijd. Mijn zoon kon lang niet slapen en heeft er nog last van. Hij voelt zich een vader en verantwoordelijk voor het kindje. En ik voel me een soort moeder.”

Pop blijkt in 2006 babylijkje
Hét verhaal dat de afgelopen dagen rondging in de wijk De Hoop was het babylijkje dat zondag 29 januari 2006 is gevonden in het bevroren water van de Kapperskolk. Romy (7), Koen (13) en Lars (14) dachten die zondag eerst een pop te zien in de rietkraag, maar het bleek een overleden kindje dat de naam Sem Vijverberg kreeg. Vijftien jaar na dato brengt de politie het drama weer in het nieuws. Gehoopt wordt op nieuwe informatie, zodat alsnog duidelijk wordt wie de ouders zijn. En wie de baby met fors geweld om het leven heeft gebracht. Bij Riek en haar man Jan (67) gaan de gedachten – zoals altijd als de media bericht over een vondeling – terug naar zondagmiddag 8 november 1992. Haar zoon en zijn vriend zitten al uren achter de computer en worden naar buiten gestuurd door Riek. Ze lopen het een steenworp verderop gelegen park Kapperskolk in. Ineens horen ze gekerm en geschreeuw, zo tekende De Gelderlander later op. Ze zien een vuilniszak in een bramenstruik hangen.

‘De vuilniszak bewoog’
"De zak bewoog”, zegt Riek. "Onze zoon dacht dat er jonge poesjes in zaten, die wel vaker hier in de kolk werden verdronken. Maar toen hij in de zak keek zag hij een baby onder het bloed van de nageboorte, gewikkeld in een roze trui.” De zoon van Riek gaat hulp halen, zijn vriend blijft bij de zak. De politie komt en neemt de jongens mee naar het bureau. Pas veel later op de dag ziet Riek haar zoon weer, als hij terug wordt gebracht door de politie. "Tegenwoordig is er geestelijke begeleiding”, zegt Riek. "Toen niet. Helemaal overstuur kwam hij terug. Het heeft zijn leven beïnvloed.” De vondeling – 28 inmiddels – werd vernoemd naar de vinders en de wijk waar hij werd gevonden. Wie zijn ouders waren is nooit ontdekt. ,,Er waren wel geruchten over een zwanger meisje”, zegt Riek. ,,En een rode auto die eerder op de dag was gesignaleerd. Allemaal geruchten. De baby hadden we wel in huis willen nemen. Maar dat is niet aan de orde gekomen. Er was al snel een pleeggezin, ergens buiten Doetinchem. ‘Als hij het daar goed heeft, vind ik het goed’, zei ik.”

Plakboek vol krantenknipsels uit 1992
Ze haalt een plakboek uit de kast met daarin alle krantenknipsels die in november 1992 en daarna over ‘haar’ vondeling zijn verschenen. ,,Heb ik voor de vondeling bewaard”, zegt Riek. "Maar contact met hem hebben we niet. Een aantal jaren geleden hoorden we via via dat hij contact wilde opnemen. Dat heeft hij toch niet gedaan. Maar hij is van harte welkom.” Om uit te sluiten dat er verband is tussen het babylijkje uit 2006 en de vondeling uit 1992 wil de politie dna-onderzoek doen.

Stadion heet voor één keer Sem Vijverberg
DOETINCHEM - Stadion De Vijverberg heet 2 april voor één keer Sem Vijverberg. Deze vrijdagavond staat de wedstrijd van De Graafschap tegen FC Dordrecht in het teken van Sem Vijverberg, het pasgeboren jongetje dat 29 januari 2006 levenloos in het bevroren water van de Kapperskolk is gevonden. Na vijftien jaar is de politie opnieuw een zoektocht gestart naar de ouders en degene die hem met fors geweld om het leven heeft gebracht. De Graafschap en FC Dordrecht zullen beide in een shirt spelen dat verwijst naar Sem. De wedstrijd is digitaal live te zien op ESPN en in het schakelprogramma van de zender. Via De Graafschap wil de politie extra aandacht voor Sem Vijverberg. Ook de komende week zal de voetbalclub al acties houden.

De Telegraaf, 20 maart 2021: "Hoop op doorbraak in tragische zaak Sem Vijverberg"

Met een grote campagne vraagt de politie de komende periode aandacht voor de tragische dood van Sem Vijverberg. Het jongetje werd in januari 2006 gevonden in de rietkraag van de vijver de Kapperskolk aan de Torontostraat in Doetinchem.

Spelende kinderen zagen het jongetje en dachten dat er een pop in het water lag. De opgeroepen ouders zagen direct dat het ging om een pasgeboren baby en schakelden de politie in. Ondanks een groot onderzoek in de buurt en diverse oproepen in de media kwam nooit vast te staan wie de ouders van Sem Vijverberg zijn, wie hem in het ijskoude water hebben achtergelaten en wie verantwoordelijks is voor de dood van het jongetje. Wel werd duidelijk dat het jongetje geleefd heeft en door fors geweld om het leven is gebracht. Mogelijk leefde hij nog toen hij moederziel alleen werd achtergelaten in het koude water.

De politie is in 2006, net als nu, zorgvuldig omgegaan met de gevoeligheden rond dit onderzoek. Toch wordt er flink ingezet om antwoorden te vinden op de vraag wie er verantwoordelijk is voor de dood van Sem. „Het gaat hier wel om een misdrijf, dat moeten we niet uit het oog verliezen. Deze zaak vraagt om antwoorden. Wie bracht het kindje om het leven, waarom moest het dood en wie zijn de vader en moeder?”, zegt de teamleider van het coldcaseteam in Oost-Nederland, Ferdinand Schellinkhout.

Mediaoffensief
Het coldcaseteam Oost-Nederland hoopt met de mediacampagne die in de maanden maart en april wordt gehouden informatie te krijgen waarmee deze zaak kan worden opgelost. In onder andere de Doetinchemse wijk De Hoop, waar Sem in januari 2006 is gevonden, wordt geflyerd. Het mobiel media lab rijdt enkele dagen rond in Doetinchem, met op de truck informatie over deze zaak.

De Graafschap
Om de zaak in de stad nog meer onder de aandacht te brengen heeft de politie samenwerking gezocht met Betaald Voetbal De Graafschap. De Doetinchemse club heeft een belangrijke positie in de stad en de regio en is bereid om veel aandacht aan de zaak te geven.

politie.nl, 26 maart 2021: "Cold case: dood gevonden baby Doetinchem"

Op zondagmiddag 29 januari 2006 vinden spelende kinderen een dode baby in het bevroren ijs van de ‘Kapperskolk’ in Doetinchem. De baby, een pasgeboren jongetje blijkt door fors geweld om het leven te zijn gebracht. De kinderen vertellen het verhaal van de vondst aan hun ouders die direct gaan kijken en de politie bellen.

Snel na de vondst van de baby wordt er een groot onderzoeksteam op de zaak gezet. Onder de naam TGO Jako probeert het team te achterhalen wie de ouders zijn van het pasgeboren jongetje en wie er verantwoordelijk is voor zijn dood. Ook wil het team duidelijkheid krijgen wie het naakte baby’tje achter heeft gelaten in het ijskoude water.

De Hoop
Vijver de Kapperskolk ligt aan de Torontostraat in de Doetinchemse wijk De Hoop. Tussen de rietstengels aan de rand van het bevroren water vinden de kinderen het pasgeboren jongetje. Het politieonderzoek dat direct is gestart richt zich in eerste instantie op de wijk de Hoop en de directe omgeving van de vijver de Kapperskolk Er wordt een buurtonderzoek gedaan en het publiek wordt gevraagd informatie te delen. Dat levert aan het begin van het onderzoek enkele tientallen tips op. Deze informatie is door rechercheurs nagelopen maar hebben niet geleid tot een oplossing.

Onderzoek
Na de vondst van het jongetje wordt direct onderzoek ingesteld. In de buurt wordt een buurtonderzoek gedaan, via de media wordt gevraagd informatie te delen. Ook wordt contact gelegd met onder andere verloskundigen en anderen die mogelijk meer informatie konden geven. In een opgestarte condoleance wordt gekeken naar aanknopingspunten. Ook tijdens de begrafenis op 9 februari 2006 wordt gekeken wie hiervoor belangstelling toonden. Alle inspanningen hebben niet geleid naar een verdachte. Ook de identiteit van de ouders van Sem is nooit bekend geworden.

Sem Vijverberg
Het dood gevonden jongetje krijgt een naam. Sem Vijverberg. Een van de kinderen die de jongen heeft gevonden, vond Sem een leuke naam. De achternaam Vijverberg is een verwijzing naar het stadion van de Doetinchemse voetbalclub de Graafschap. Sem wordt op 9 februari 2006 begraven in Doetinchem. In bijzijn van de burgemeester, de politie, de betrokken families die Sem in het water hebben gevonden en buurtbewoners, wordt het jongetje naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Doodsoorzaak
Uit de sectie die is uitgevoerd op het lichaampje van Sem Vijverberg blijkt dat het jongetje heeft geleefd en door fors geweld om het leven is gebracht. Het vermoeden bestaat dat de baby nog niet dood was op het moment dat hij in de vijver is achtergelaten. Vermoedelijk is het jongetje rond 22 januari 2006 achtergelaten in het ijskoude water. Weerkundigen hebben aan de hand van temperatuur- en ijstabellen deze conclusie getrokken.

Opsporing Verzocht
Opsporing Verzocht besteedt twee keer aandacht aan de zaak. Voor de uitzending in mei 2006 is besloten een foto te tonen van de baby. Een moeilijk besluit. In een poging de ouders of getuigen informatie te laten delen wordt ervoor gekozen de foto van Sem te tonen. Voor de uitzending hebben rechercheurs kleertjes gekocht. De hoop was dat de moeder, of de vader, zich na het zien van de foto zou melden. De uitzending leverde een aantal reacties op. Naast Opsporing Verzocht hebben ook regionale media meermaals aandacht aan de zaak besteed.

DNA Verwantschapsonderzoek
Het onderzoek naar de dood van de baby levert geen informatie op dat leidt naar een van de ouders van het jongetje. Van tientallen vrouwen is vrijwillig DNA afgenomen. Zij kwamen in het onderzoek naar voren en hen is gevraagd DNA af te staan. Het DNA-onderzoek heeft niet geleid tot de identiteit van de moeder van Sem. Ook heeft het NFI in 2013 en 2017 via alle opgeslagen DNA-profielen in de DNA-databank geprobeerd een familielid van Sem te achterhalen. Beide keren is dat niet gelukt.

Cold case
Ondanks alle inspanningen van de politie kon de identiteit van de moeder en vader van Sem niet worden vastgesteld. Daarop is het onderzoek gesloten. In 2015 wordt de zaak een cold case. Een nieuw onderzoeksteam houdt zich nu bezig met de zaak. Het dossier wordt gedigitaliseerd en er wordt opnieuw gekeken of er aanknopingspunten zijn om de zaak opnieuw te onderzoeken. Ook wordt de dood van Sem Vijverberg geplaatst op de coldcasekalender van 2019.

Signalement
Er is weinig bekend over de baby. Wel is vast komen te staan dat het gaat om een voldragen zwangerschap. Verder gaat het om een - Jongetje - 53 centimeter - Gewicht van 6 pond - Blanke huid - Donkerblond haar

Vast is komen te staan dat de baby heeft geleefd en dat hij door uitoefenen van grof geweld om het leven is gebracht.

Media-aandacht
De afgelopen jaren hebben de media veel aandacht besteed aan de zaak. Veel kranten en omroepen hebben op verschillende momenten aandacht gehad voor het onderzoek. In verschillende regionale en landelijke opsporingsprogramma’s is aandacht gevraagd. Ook zijn er reconstructies gemaakt. Helaas heeft al die aandacht niet geleid naar informatie over de moeder en/of de vader van Sem Vijverberg of wie er verantwoordelijk is geweest voor zijn dood.

Mediaoffensief 2021
De zoektocht naar antwoorden gaat 15 jaar na de vondst van Sem verder. Met een groot mediaoffensief wordt een uiterste poging gedaan antwoorden te vinden op belangrijke vragen. In en om Doetinchem wordt aandacht gevraagd voor de zaak. In Opsporing Verzocht komt een uitgebreide reportage. Ook voetbalclub de Graafschap spant zich in om meer aandacht voor deze zaak te krijgen in de hoop dat er antwoorden komen. Naast aandacht in de media wordt ook de bevolking van Doetinchem gevraagd actief mee te denken.

Nooit te laat om te praten
De politie heeft nog altijd vragen rond de dode baby in Doetinchem. Wie is de moeder of de vader, wie is er betrokken geweest bij de dood van het jongetje en wie heeft het moederziel alleen achtergelaten in het water van de Kapperskolk in Doetinchem? Vragen waar hopelijk een antwoord op komt. Want het is nooit te laat om te praten.

Beloning
De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt tot de aanhouding en vervolging van degene die Sem om het leven heeft gebracht. Bekijk ook onderstaande flyer, die overal verspreid is/wordt.

AD, 29 maart 2021: "Een liedje van Xander de Buisonjé moet het antwoord brengen: wie vermoordde baby Sem?"

Alexander van Eenennaam | De politie boort nieuwe methodes aan om een doorbraak te krijgen in onopgeloste zaken. In de hoop de vondst van een babylijkje in Doetinchem (2006) op te helderen, vroeg de politie Xander de Buisonjé een lied te schrijven.

Sem Vijverberg heet het babyjongetje dat op 29 januari 2006 wordt gevonden door drie spelende kinderen. Vastgevroren in een vijver naast de Doetinchemse woonwijk De Hoop. De brandweer moet het lijkje loszagen uit het ijs. Later blijkt Sem al in de eerste uren van zijn leven gestorven. Om het leven gekomen door geweld. Sem heet ook de 18-jarige zoon van Xander de Buisonjé. Dat is gelukkig meteen de enige overeenkomst met het jongetje van wie niemand weet wie de ouders zijn. Niemand ook die weet wat er gebeurd is. Hoewel. "We zijn ervan overtuigd dat er mensen zijn die meer weten", zegt Daan Annegarn, die bij de politie samen met de coldcaseteams zoekt naar de beste manier om aandacht te vragen voor onopgeloste zaken. In dit geval hoopt de politie mensen te bereiken met een liedje.

"Ik begrijp dat dat vreemd klinkt", zegt Annegarn, die zelf onbedoeld bewijst dat het plan kan werken. "Toen ik het lied van Xander voor het eerst draaide, kon ik niet ophouden met huilen. Normaal kan ik een zaak functioneel bekijken, maar deze kwam zo binnen. Ik heb een tweeling van 1,5, een jongen en een meisje. Hoor ik nu het lied, dan zie ik beelden van Sem of zelfs mijn eigen zoontje, koud en alleen in die vijver. Door de muziek kruipt het onder je huid en dat is precies de reden om dit zo te doen."
De Buisonjé (47) was niet voorbereid op het bijzondere verzoek. "Ik belde met iemand van de politie die meteen aan mij had moeten denken vanwege de naam Sem. Wie ben ik om hier nee tegen te zeggen, toch heb ik er een weekend over nagedacht. Over de vraag hoe ik het wilde doen."

Emotie
Voor de zanger was het een opdracht met veel emotie. Met zijn vrouw Sophie doorliep De Buisonjé een jarenlang traject om een baby te krijgen, iets wat in 2017 lukte via een draagmoeder. "Dat leven was zo moeilijk voor elkaar te krijgen en als je dan hoort hoe Sem het leven ontnomen is… Dat komt hard binnen. Ik denk ook aan mijn ouders, die tussen mijn oudere broer en mij in nog een meisje kregen dat na een paar dagen overleed."
De Buisonjé componeerde Er is nog hoop, waarin hij de zaak-Sem niet specifiek benoemt. "Dat zou té zijn, ik heb met metaforen het gevoel overgebracht. Draagt voor: Als jouw wereld niet meer draait/en alles lijkt verloren/ben je koud tot op het bot/kom dan in mijn luwte staan/de warmte zal jou vinden/ook al is jouw zon kapot. Misschien is het een naïeve gedachte, maar ik hoop dat het degene die iets weet aanzet tot praten. Het woord hoop klinkt in het geval van Sem gek, toch is er nog hoop dat we misschien ooit zijn echte naam kennen en niet de naam die hij pas na zijn dood heeft gekregen.

De Buisonjé en alle andere betrokkenen bij het nummer werken belangeloos mee, opbrengsten van het lied gaan naar Nidaa, kenniscentrum voor vondeling leggen en babydoding, en naar stichting De beschermde wieg, waar een baby anoniem te vondeling kan worden gelegd. "Ik wist niet van het bestaan af", zegt de zanger, "en dat zal voor meer mensen gelden. Als dit lied en de aandacht voor Nidaa ertoe leiden dat één wanhopige ouder niet voor een afschuwelijke daad kiest maar voor deze mogelijkheid, dan is het al geslaagd." In het geval van Sem Vijverberg weet de politie heel weinig. Zijn zijn ouders verantwoordelijk voor zijn overlijden? Het kan, maar hoeft niet. "We hebben onder meer onderzoek gedaan in De Hoop, de wijk naast de Kapperskolk waar Sem gevonden is. Zo’n tachtig mensen hebben dna afgestaan, maar zonder resultaat." In 40 procent van de opgeloste coldcasezaken biechtte de dader zijn delict op aan gemiddeld 2,2 mensen. Die wetenschap geeft Annegarn en zijn collega’s hoop dat ze vijftien jaar na dato bij iemand nog een gevoelige snaar kunnen raken.

Kalender
De ongebruikelijke keuze voor een lied komt volgens Annegarn voort uit nieuw beleid voor cold cases. "Vier jaar lang brachten we met een speciale kalender elke week in alle gevangenissen van Nederland een onopgelost misdrijf onder de aandacht, omdat daar bovengemiddelde kennis bestaat. Dat bracht wel informatie, maar het loste geen zaak op. Misschien hebben we als politie iets te veel geopereerd achter dikke overheidsmuren. Nu proberen we het in de samenleving."
Dat gebeurt bij de zaak van Sem in Doetinchem ook met een oproep in zestig abri’s en speciale aandacht bij de voetbalwedstrijd De Graafschap – FC Dordrecht, aanstaande vrijdag. Aan de naam van stadion De Vijverberg wordt voor één dag de voornaam Sem toegevoegd en op verschillende manieren besteedt de club aandacht aan de zaak.

Annegarn is specialist in de behandeling van cold cases, maar hij zag nog nergens de methodes die de Nederlandse politie nu vaker gaat toepassen. "Ik ken geen plek ter wereld waar op deze manier de samenwerking is aangegaan met het publiek. Als het in deze zaak tot een doorbraak komt, heb ik niet meer het idee dat dat het werk is van de politie, maar dat de samenleving is opgestaan.

De Telegraaf, 29 maart 2021: "Xander de Buisonjé maakt lied over vermoorde baby Doetinchem"

Xander de Buisonjé heeft op verzoek van de politie een lied gemaakt over de in 2006 dood gevonden baby in Doetinchem die de naam Sem Vijverberg kreeg. Het nummer heet Er is nog hoop en het is een van de manieren waarop de politie aandacht probeert te vragen voor de zaak.

De zanger zegt wel te hebben getwijfeld, toen hij het verzoek kreeg. „Maar al snel dacht ik: wie ben ik om nee te zeggen tegen een coldcaseteam”, aldus De Buisonjé (47) in een verklaring van zijn management. „Het zou fantastisch zijn als er tips binnenkomen die de zaak daadwerkelijk kunnen oplossen en minstens zo belangrijk, hoop ik dat iedereen die een beetje hoop nodig heeft in het leven hier ook hoop uit kan putten. In welke situatie dan ook.”

De opbrengst van het nummer gaat naar de goede doelen Stichting NIDAA en stichting De Beschermde Wieg. De eerste stichting is het kenniscentrum over anoniem afstand doen van een pasgeboren baby. De Beschermde Wieg helpt zwangere vrouwen die om welke reden dan ook geen reguliere medische hulp willen of kunnen krijgen.

De politie kreeg vorige week kort na het heropenen van het onderzoek al een aantal tips binnen. Het pasgeboren kindje werd in januari 2006 gevonden in de rietkraag van een vijver aan de Torontostraat. Sem is volgens de politie omgekomen door fors geweld, maar leefde mogelijk nog toen hij in het water werd gegooid. Ondanks maandenlange zoektochten is de politie er nooit in geslaagd de ouders van de baby te vinden. Ook is niet bekend wie het kind heeft gedood en waarom. Vrijdag besteedt voetbalclub De Graafschap aandacht aan de zaak.

politie.nl, 31 maart 2021: "Coldcaseteam politie overweldigd door reacties"

Doetinchem - Het coldcaseteam Oost Nederland is overweldigd door alle reacties die de afgelopen week zijn binnen gekomen naar aanleiding van de nieuwe campagne en het onderzoek naar de gewelddadige dood van baby Sem Vijverberg in januari 2006. Dit leverde, inclusief de tips naar aanleiding van Opsporing Verzocht, inmiddels al rond de 50 tips op. Het team bedankt alle tipgevers voor de aangeleverde informatie en gaat ermee aan de slag.

Publiciteit
De campagne die sinds vorige week zaterdag wereldkundig werd gemaakt, leverde zeer veel publiciteit op zowel regionaal als nationaal. Diverse dagbladen, nieuwssites, radiostations en televisieprogramma’s besteedden uitgebreid aandacht aan deze cold case en de unieke samenwerking met voetbalclub De Graafschap en zanger Xander de Buisonjé.

Hartverwarmend
“Het is hartverwarmend om te zien hoeveel enthousiasme en betrokkenheid er is in de samenleving om dit intrieste misdrijf op te lossen en de waarheid te achterhalen” aldus onderzoeksleider Ferdinand Schellinkhout. “Het kan niet zo zijn dat we accepteren als maatschappij dat een weerloos en pasgeboren kind met grof geweld wordt omgebracht, in een koude vijver wordt achtergelaten en het met een verzonnen naam wordt begraven. Wij willen dit kind zijn echte naam geven en achterhalen wie hem dit heeft aangedaan”.

Belangeloos
Aan de campagne werkten ook diverse andere mensen mee. Directeur Hans Martijn Oostendorp van voetbalclub De Graafschap omarmde het voorstel om samen te werken meteen. De club is verankerd tot in de haarvaten van de Doetinchemse samenleving en wil graag meer betekenen voor de stad en regio dan alleen voetbal. Ook producer Edwin van Hoevelaak (bekend van hits van André Hazes jr, Jeroen van de Boom, Nick&Simon en Wolter Kroes) wilde zijn medewerking, studio en netwerk graag volledig belangeloos inzetten voor dit project. Via hem werd zanger Xander de Buisonjé, zelf vader van een zoon die Sem heet, benaderd voor het schrijven van een speciaal lied. Dit nummer, getiteld “Er is nog hoop” werd daarna ook wederom volstrekt belangeloos ingespeeld door diverse topmuzikanten zoals gitarist Marcel Fisser, drummer Marijn van de Berg en bassist Edwin de Groot, allen bekend van het tv programma De beste zangers. Het lied ‘Er is nog hoop’ is o.a. te beluisteren via Spotify en alle opbrengsten gaan naar stichting Nidaa, kenniscentrum voor vondeling leggen en babydoding en naar stichting De beschermde wieg, waar een baby anoniem te vondeling kan worden gelegd en acute hulp kan worden verleend aan zwangere vrouwen in nood.

Wedstrijd
Op vrijdagavond 2 april om 20.00 uur speelt voetbalclub De Graafschap tegen FC Dordrecht. Ter gelegenheid van de cold case zal het stadion die avond eenmalig worden omgedoopt tot het Sem Vijverberg stadion. De spelers van zowel de thuis- als de bezoekende club én de arbitrage zullen opkomen in een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen shirt en een minuut stilte in acht nemen. Ook sponsoren van de club werken aan de actie mee door de boarding langs het veld gedurende dit moment ter beschikking te stellen. Gedurende de wedstrijd zijn er op de tribune grote spandoeken aangebracht waarop aandacht wordt gevraagd voor de cold case Sem Vijverberg. De wedstrijd wordt uitgezonden via ESPN.

Informatie
Gedurende de afgelopen week zijn er al diverse tips bij het team aangeleverd. Daar is het team heel dankbaar voor. Heeft u ook informatie of vermoedens wie (een van de) ouders van Sem is/zijn of wie er betrokken is geweest bij zijn dood of het achterlaten in de vijver? Neem dan alstublieft contact op! Dat kan via het gratis telefoonnummer van de tiplijn: 0800-6070. Wilt u anoniem informatie delen? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Voor de tip die leidt tot de oplossing in deze zaak is een beloning van €15.000,- beschikbaar. Meer informatie over het onderzoek vindt u op: www.politie.nl/semvijverberg

politie.nl, 7 september 2022: "Vrouw aangehouden in cold case Sem Vijverberg"

Doetinchem - Een vrouw uit Doetinchem is aangehouden in de zaak rond de dood van baby Sem Vijverberg. De politie vermoedt dat zij de moeder is van de gevonden baby in 2006. Een DNA-onderzoek moet uitsluitsel geven. De vrouw wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de dood van de baby. Wat haar rol precies is bij de dood en het achterlaten van het lichaampje wordt onderzocht.

Na een grote mediacampagne in 2021 zijn ongeveer tachtig tips binnengekomen die zijn onderzocht. Eén van de tips is anoniem doorgegeven en bevatte gerichte informatie. Naar aanleiding van deze tip kreeg het coldcaseteam Oost-Nederland de vrouw in beeld. Verdere informatie over deze zaak wordt op dit moment niet gedeeld.

Antwoorden
Gedurende de campagne deed de politie een uiterste poging, na al die jaren, antwoorden te vinden. Op verschillende manieren is aandacht gevraagd voor de zaak. Voetbalvereniging De Graafschap doopte stadion de Vijverberg eenmalig om naar het Sem Vijverberg stadion en zanger Xander de Buisonjé maakte een lied. Ook verschillende televisie-uitzendingen stonden stil bij de hernieuwde aandacht. Die aandacht was doorslaggevend.

Nooit te laat om te praten
In totaal zijn ongeveer tachtig tips binnengekomen en onderzocht. Eén tip maakte het verschil. In onderzoeken naar onopgeloste misdrijven is het vaak zoeken naar dat ene puzzelstukje. Door op verschillende manieren aandacht te –blijven- vragen voor onopgeloste zaken, kan na jaren alsnog het ontbrekende stukje boven water komen. Deze zaak is daar het voorbeeld van.

Sem Vijverberg
In januari 2006 vinden spelende kinderen het levenloze lichaampje van een jongetje in de rietkraag van de Kapperskolk in Doetinchem. Uit onderzoek komt vast te staan dat de baby door geweld om het leven is gebracht en is achtergelaten. Het jongetje krijgt uiteindelijk een naam. Sem Vijverberg. Eén van de kinderen die de jongen had aangetroffen, vindt Sem een leuke naam. De achternaam Vijverberg is een verwijzing naar het stadion van de Doetinchemse voetbalclub De Graafschap. Sem wordt op 9 februari 2006 begraven in Doetinchem. In bijzijn van de burgemeester, de politie, de betrokken families die Sem in het water hebben gevonden en buurtbewoners, wordt het jongetje naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Impact
De zaak heeft altijd een grote impact gehad in Doetinchem en daarbuiten. We realiseren ons dat ook deze aanhouding kan zorgen voor een grote impact op betrokkenen zowel rond de verdachte als binnen de politie. Rechercheurs hebben de afgelopen jaren nauwe betrokkenheid gehad en gehouden bij deze zaak. Veel kranten en omroepen hadden op verschillende momenten aandacht voor het onderzoek. Ook regionale en landelijke opsporingsprogramma’s vroegen aandacht voor de zaak. Daarnaast zijn er reconstructies gemaakt. De komende tijd doet het coldcaseteam Oost-Nederland verder onderzoek op zoek naar antwoorden die zestien jaar lang onbekend zijn gebleven.

ad.nl, 7 september 2022: "Emotionele reacties na doorbraak in zaak dode baby Sem: ‘Ik sta er nog van te shaken’"

Henny Haggeman, Rick Aalbers, Henk van Gelder | Alma had niet verwacht dat de politie ooit de moeder van Sem Vijverberg zou vinden. "Grote complimenten”, zegt de geëmotioneerde moeder van de drie kinderen die het babylijkje 29 februari 2006 vonden in de Kapperskolk in Doetinchem. Alma, ze wil niet met haar achternaam genoemd worden, ging de bewuste zondagmiddag in 2006 zelf poolshoogte nemen, nadat haar kinderen (toen 14, 13 en 7 jaar) thuis kwamen met het verhaal een pop te hebben gevonden in het ijs van de bevroren Kapperskolk. De familie was die middag op bezoek bij oma die in de wijk woonde. Het bleek geen pop maar het lijkje van een baby, dat negen dagen daarvoor was overleden maar wel kort had geleefd.

De vondst heeft de Doetinchemse familie nooit losgelaten. "De impact was enorm”, zegt moeder Alma. "We zijn een gezin van vijf. Vier van ons hadden – of hebben nog steeds – psychische hulp.” Eerder op de dag is ze gebeld door de politie met het nieuws over de doorbraak: een Doetinchemse vrouw, vermoedelijk de moeder van Sem Vijverberg, is aangehouden. Ze wordt ervan verdacht de baby te hebben gedood en achtergelaten. Alma schoot vol toen ze het nieuws hoorde. ,,Nu moet nog blijken uit het DNA dat het echt om de moeder gaat”, zegt ze. "Ik sta er nog van te shaken. ‘Hopelijk wordt nu eindelijk bekend wat er is gebeurd en waarom. Welke tragedie hier achter zit. Want een tragedie is het: een moeder doet dit niet voor de fun.”

Vastgebeten
Alma had na zestien jaar niet meer verwacht dat de politie een doorbraak zou bewerkstelligen. "Ook niet nadat vorig jaar het onderzoek werd heropend”, zegt ze. ,"Ik geloofde er niet meer in. Maar de politie heeft zich er enorm in vastgebeten. Ik hoop dat er nu een eind aan komt.” Dat is ook wat Hanneke de Bruyne hoopt. Zij was in 2006 rechercheur betrokken bij de zaak en vanaf het eerste moment aanspreekpunt voor de familie van de kinderen die het baby’tje vonden. "Ik ben blij dat er na zo’n lange tijd een doorbraak is in het onderzoek”, zegt ze. De Bruyne en haar team konden de zaak destijds niet oplossen. Na vijf maanden werd het opsporingsteam opgeheven, ondanks alle inzet. "We hebben een groot buurtonderzoek gedaan en alle huizen bezocht. Van elk huis hebben we alle bewoners gesproken, ook kinderen van 7 jaar oud”, zei ze al eerder over het onderzoek van destijds. De Bruyne is inmiddels chef van het politieteam Achterhoek-Oost en niet betrokken geweest bij de meest recente onderzoeken naar de dood van Sem Vijverberg. "Maar het zou mooi zijn als deze aanhouding uiteindelijk tot beantwoording van openstaande vragen kan leiden.”

Kippenvel
"Ik kreeg kippenvel toen ik het hoorde. Pas geleden dacht ik er nog aan maar na 1,5 jaar was bij mij de hoop wel vervlogen dat het onderzoek nog wat op zou leveren”, zegt De Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp. De Doetinchemse club hielp vorig jaar opnieuw de aandacht te vestigen op de vondst van de dode baby, onder meer door het stadion éénmalig te hernoemen, met het dragen van speciale shirts en metersgrote spandoeken op de tribune. "Van de rechercheur waar ik destijds contact mee had, kreeg ik nu een app’je: ‘Jullie hebben als De Graafschap een belangrijke bijdrage gehad’. Maar wat die bijdrage precies is geweest, weet ik ook niet”, blijft Ostendorp bescheiden. Het bericht over de aanhouding van de mogelijke moeder van het kind maakt hem blij en verdrietig tegelijk. "Want zoiets mag niet onopgelost blijven, maar mijn gedachten zijn ook bij de verdachte vrouw. Dat heeft ook iets heel triest.”

Coldcaseteam: ‘Samenleving heeft voor doorbraak gezorgd’
De doorbraak in de Doetinchemse coldcase-zaak van baby Sem zorgt ook voor kippenvel bij de rechercheurs die aan de zaak gewerkt hebben. Dat zegt Daan Annegarn, als specialist bij de politie betrokken bij cold cases. Om te achterhalen wie Sem ombracht en in het ijs achterliet, koos de politie vorig jaar voor een even bijzonder als opmerkelijk media offensief. Daarbij werd vooral de samenleving betrokken. Speciaal voor Sem componeerde zanger Xander de Buisonjé het lied Er is nog hoop en speelde De Graafschap in speciale shirts een thuiswedstrijd in het ‘Sem Vijverberg-stadion’. "Deze doorbraak is niet alleen een prestatie van de politie”, vindt Annegarn. ,,De samenleving is echt opgestaan. Dankzij de inzet van alle betrokkenen was de dood van Sem weer het gesprek van de dag. En dat heeft geholpen.”

Annegarn meent dat de haarvaten van de samenleving zijn bereikt. "De kinderen hebben het kind een naam gegeven, er is hem een waardig afscheid bezorgd. En nu heeft de samenleving voor een doorbraak gezorgd.” De wetenschap dat in 40 procent van de opgeloste coldcasezaken, de dader zijn delict opbiechtte aan gemiddeld 2,2 mensen, gaf Annegarn en zijn collega’s hoop. De hoop dat ook vijftien jaar na deze vreselijke gebeurtenis, het media-offensief over de bijzondere actie voor Sem bij iemand nog een gevoelige snaar zou raken. "Dat is dus nu gelukt. Er is altijd iemand die iets weet. En nu is diegene toch naar de politie gestapt. Daar zijn we dankbaar voor. Het is ook niet niks om met de wetenschap van zo’n vreselijk geheim rond te lopen.” Wel benadrukt hij dat het nog altijd gaat om een verdenking. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies in 2006 in Doetinchem is gebeurd. En hoewel de doorbraak zorgt voor ‘kippenvel’ bij Annegarn en zijn collega’s, is van een jubelstemming geen sprake. "Daarvoor is deze zaak veel te ernstig en verdrietig”, zegt hij.

noordhollandsdagblad.nl, 7 september 2022: "Vrouw vast in cold case overleden baby Doetinchem"

De politie heeft een vrouw opgepakt in het onderzoek naar het overlijden van baby Sem Vijverberg, die in 2006 dood werd gevonden in Doetinchem. Het gaat vermoedelijk om de moeder van de baby. Een DNA-onderzoek moet hier uitsluitsel over geven. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van het pasgeboren kindje, meldt de politie. De politie kreeg, na een grote mediacampagne vorig jaar, ongeveer tachtig tips binnen. Uiteindelijk heeft één van deze tips ertoe geleid dat de vrouw in beeld kwam, legt de politie uit. Verdere informatie over de zaak wordt nu nog niet gedeeld. Zo wordt niet gemeld welke dag de vrouw precies is opgepakt en wordt haar leeftijd ook niet genoemd.

Spelende kinderen vonden in januari 2006 het lichaampje van de baby in een rietkraag van de Kapperskolk in Doetinchem. Uit onderzoek bleek dat het jongetje door geweld om het leven is gebracht en is achtergelaten. Een van de kinderen die de baby had gevonden vond Sem een leuke naam. De achternaam Vijverberg is een verwijzing naar het stadion van voetbalclub De Graafschap. Het jongetje werd uiteindelijk op 9 februari 2006 begraven in het bijzijn van de burgemeester, de politie, de betrokken families die Sem in het water hebben gevonden en buurtbewoners. "De zaak heeft altijd een grote impact gehad in Doetinchem en daarbuiten", zegt de politie. "De komende tijd doet het coldcaseteam Oost-Nederland verder onderzoek op zoek naar antwoorden die zestien jaar lang onbekend zijn gebleven."

Vorig jaar werd gemeld dat de moeder van Sem mogelijk een baby te vondeling heeft gelegd op vrijwel dezelfde plek. Deze pasgeboren jongen werd in 1992 levend gevonden. "Het kan zijn dat de moeder van deze baby ook de ouder van Sem is. Het is een scenario dat we onderzoeken", zei teamleider Ferdinand Schellinkhout van het coldcaseteam van de politie destijds. Een woordvoerder van de politie zegt woensdag dat nu blijkt dat er geen link is gevonden met deze vondeling. "Er is geen familieband."

nu.nl, 7 september 2022: "Vrouw opgepakt in cold case dode baby in Doetinchemse vijver, mogelijk moeder"

De politie heeft een vrouw uit Doetinchem aangehouden in verband met de zaak rondom Sem Vijverberg. Het lichaampje van de baby werd in januari 2006 gevonden in een vijver in Doetinchem. Het gaat vermoedelijk om de moeder van de baby. Een DNA-onderzoek moet hier uitsluitsel over geven. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van het pasgeboren kindje, meldt de politie.

Wat precies de rol van de vrouw is geweest bij de dood van de baby wordt nu onderzocht. De politie wil op dit moment geen verdere informatie over de zaak delen. Zo worden de dag van de arrestatie en de leeftijd van de vrouw niet bekendgemaakt. De politie kwam de vrouw op het spoor na een anonieme tip. Die kwam binnen na een grote mediacampagne in 2021, waarin aandacht werd gevraagd voor de nog onopgeloste zaak. In totaal kreeg de politie ongeveer tachtig tips binnen.

Het lichaampje van de baby werd door spelende kinderen gevonden in de rietkraag van de Kapperskolk in Doetinchem. De baby bleek door geweld om het leven te zijn gekomen. Het kind kreeg van een van de jongens die hem hadden gevonden de naam Sem. De achternaam Vijverberg was afgeleid van het voetbalstadion van De Graafschap. Het jongetje werd uiteindelijk op 9 februari 2006 begraven in het bijzijn van de burgemeester van Doetinchem, de politie, de betrokken families die Sem in het water hadden gevonden en buurtbewoners. "De zaak heeft altijd een grote impact gehad in Doetinchem en daarbuiten", zegt de politie. "De komende tijd doet het coldcaseteam Oost-Nederland verder onderzoek op zoek naar antwoorden die zestien jaar lang onbekend zijn gebleven."

gelderlander.nl, 12 september 2022: "Schok in omgeving: opgepakte vrouw (39) in zaak vermoorde baby Sem werkt in het onderwijs"

Henny Haggeman, Henk van Gelder | DOETINCHEM - De 39-jarige vrouw die mogelijk de moeder is van de in 2006 om het leven gekomen pasgeboren baby Sem Vijverberg is werkzaam in het onderwijs. Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Gelderlander. De Doetinchemse vrouw werd vorige week dinsdag aangehouden. De 39-jarige vrouw is al langere tijd als lerares werkzaam in het onderwijs. Ook staat ze als actieve vrouw midden in de Doetinchemse samenleving. De familie en de omgeving van de vrouw zijn in shock door de aanhouding, beamen diverse bronnen.

Twee weken voorarrest
Vrijdag verlengde de rechter-commissaris in Arnhem het voorarrest van de 39-jarige vrouw met twee weken. De Doetinchemse werd aangehouden nadat de politie vorig jaar maart en april een grote campagne opzette in een ultieme poging na zestien jaar alsnog de ouders van de baby te vinden. Daaruit kwam een anonieme tip die de politie op het spoor zette van de vrouw. Het babylijkje werd gevonden op zondagmiddag 29 januari 2006 in het bevroren water van de Kapperskolk, aan de rand van de Doetinchemse wijk De Hoop. Onderzoek wees uit dat de baby negen dagen daarvoor was gedood door geweld. De baby – die in de week daarop de naam Sem Vijverberg kreeg – had enkele uren geleefd. Ondanks dat 25 rechercheurs op de zaak zaten werden de ouders nooit gevonden, ook niet bij twee latere onderzoeken.

Dna-onderzoek
Dna-onderzoek moet nu uitwijzen of de vrouw verwant is aan Sem Vijverberg, die ligt op de kinderbegraafplaats van De Slangenburg bij Doetinchem. De politie verdenkt de vrouw van betrokkenheid bij de dood van de baby. Onderzocht wordt wat haar rol precies is bij de dood en het achterlaten van de baby. De advocate van de vrouw reageert niet op vragen, de verdachte zit in zogeheten beperking.

linda.nl, 12 september 2022: "Opgepakte vrouw (39) in zaak baby Sem werkt in het onderwijs"

De 39-jarige vrouw die mogelijk de moeder is van de in 2006 om het leven gekomen pasgeboren baby Sem Vijverberg is werkzaam in het onderwijs. Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Gelderlander. De politie hield de Doetinchemse vrouw vorige week dinsdag aan.

Onderwijs
De 39-jarige vrouw is al langere tijd als lerares werkzaam in het onderwijs. Ook staat ze als actieve vrouw midden in de Doetinchemse samenleving. De familie en de omgeving van de vrouw zijn totaal in shock door de aanhouding, beamen diverse bronnen. Vrijdag verlengde de rechter-commissaris in Arnhem het voorarrest van de 39-jarige vrouw met twee weken.

Baby Sem
De Doetinchemse werd aangehouden nadat de politie vorig jaar maart en april een grote campagne opzette in een ultieme poging na zestien jaar alsnog de ouders van de baby te vinden. Daaruit kwam een anonieme tip die de politie op het spoor zette van de vrouw.

nu.nl, 22 september 2022: "Opgepakte vrouw in cold case baby Sem Vijverberg is inderdaad zijn moeder"

De vrouw die begin september werd opgepakt in verband met de jaren oude zaak rondom de dood van Sem Vijverberg is inderdaad de moeder van de baby. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend. De vrouw is voorlopig op vrije voeten gesteld, maar is nog wel verdachte in de zaak.

De 39-jarige vrouw werd op 6 september aangehouden. De politie vermoedde al dat zij de moeder was van Sem. Nu heeft DNA-onderzoek uitgewezen dat ze inderdaad de moeder is van het jongetje. Het OM wilde eerst dat de vrouw in voorlopige hechtenis zou blijven. Justitie ging daarbij uit van moord of doodslag van de baby. Het OM wilde ook dat de vrouw langer zou blijven vastzitten om het onderzoek niet te verstoren. Het is nu voor het onderzoek niet langer nodig om de vrouw langer vast te houden, legt een woordvoerder van het OM uit. De vrouw is meerdere keren verhoord. Ze zegt dat ze geen herinnering meer heeft aan de zwangerschap en bevalling. "Het Openbaar Ministerie laat onderzoeken of en hoe dat mogelijk is", aldus de woordvoerder.

Het OM gaat nu verder met het onderzoek. Zo probeert justitie te achterhalen wie de vader van Sem is. Uit dat onderzoek moet blijken waar de vrouw precies van wordt verdacht en of ze wordt vervolgd. Het lichaampje van Sem werd in januari 2006 gevonden bij een vijver in Doetinchem. De baby bleek door geweld om het leven te zijn gekomen. De jongens die het kindje vonden, gaven hem de naam Sem. De naam Vijverberg is afgeleid van het voetbalstadion van De Graafschap.

om.nl, 27 novembber 2024: "OM eist vier jaar gevangenisstraf voor doodslag op baby Sem Vijverberg"

Baby Sem Vijverberg is binnen 12 uur na zijn geboorte door hevig geweld om het leven gebracht en het kan niet anders dan dat de moeder hierbij op een strafbare wijze bij betrokken was. Deze conclusie trekt de officier van justitie op basis van alle informatie uit het strafdossier. Het OM gaat uit van doodslag en eiste hiervoor vandaag voor de rechtbank in Arnhem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar tegen de moeder.

De dode baby werd op 29 januari 2006 door spelende kinderen gevonden in een vijver in Doetinchem en kreeg de naam Sem Vijverberg. Ondanks dat de politie veel capaciteit besteedde aan de zaak en daarbij meerdere keren de hulp van burgers vroeg, bleef lang onduidelijk wie de moeder was van het jongetje. In september 2022 werd, na hernieuwde aandacht in 2021, een vrouw uit Doetinchem aangehouden en bleek uit DNA onderzoek dat zij de moeder was.

De vrouw verscheen in mei van dit jaar voor het eerst voor de rechter. Tijdens deze inleidende zitting verklaarde zij geen enkele herinnering te hebben aan zwangerschap of geboorte. Ook vandaag beriep zij zich op geheugenverlies. Het OM ziet in rapporten van deskundigen over het geheugenverlies aanwijzingen dat dit niet authentiek is. Maar of het geheugenverlies nu geveinsd is of niet, doet volgens de officier van justitie eigenlijk niet ter zake. Ook zonder een verklaring van verdachte vindt het OM dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is dat hier sprake is van neonaticide; doodslag op een baby binnen 24 uur na de geboorte.

Er is vastgesteld dat de moeder als laatste bij het nog levende kindje is geweest, dat in de nabijheid van haar woonadres dood werd aangetroffen. Bovendien had de vrouw een motief; ze wilde geen kind, dat paste ook niet bij haar leven toen ze 22 jaar was. Bij neonaticide is bijna altijd de moeder de dader, zo blijkt uit onderzoek. Het gaat dan vaak om nog thuiswonende twintigers, zonder relatie met de vader van de baby en met een onvolwassen persoonlijkheid. Deze kenmerken zijn volgens de officier van justitie van toepassing op de moeder van Sem.

Daarnaast is er geen reëel scenario denkbaar waarbij de vrouw onschuldig is. Theoretisch is denkbaar dat de pasgeborene is gestolen, of dat de vrouw de pasgeborene te goeder trouw heeft afgegeven aan iemand die het vervolgens heeft gedood, of dat de vrouw de baby ten vondeling heeft gelegd, waarna de vinder het kindje heeft gedood. Al deze scenario’s zijn echter zeer onwaarschijnlijk en er zijn geen verklaringen of sporen die één van deze scenario’s ondersteunen.

Het OM gaat er vanuit dat de vrouw in 2006 werd overvallen door de geboorte van de baby en dat ook haar omgeving niet op de hoogte was van de zwangerschap. ‘’Het is zeer voorstelbaar dat zij op het moment dat zij onverhoeds met een kind en alle verantwoordelijkheid van dien werd geconfronteerd, daardoor overweldigd, in paniek heeft gereageerd met ‘dit wil ik niet, dit moet weg.’ Waarna ze het kind heeft gedood en weggemaakt’’, aldus de officier van justitie.

Dat er in een opwelling en niet met voorbedachte raad is gehandeld, maakt dat het OM niet uitgaat van moord maar van doodslag. Van kinderdoodslag, waarop een lagere strafbedreiging staat, is echter geen sprake. Bij kinderdoodslag wordt een kind gedood uit vrees voor ontdekking van de bevalling. Daarvoor biedt het dossier echter geen aanknopingspunten. Aannemelijk is dat een kind niet in het leven van verdachte paste. Het vooropgestelde motief van de moeder lijkt te zijn dat zij het kind niet wilde hebben. ‘’Dat is nadrukkelijk iets anders dan de vrees voor de ontdekking van de zwangerschap’’, aldus de officier van justitie. Uit onderzoek naar de familierelaties komt bovendien het beeld naar voren dat de familie bereid zou zijn om mee te denken over een oplossing als de ongewenste zwangerschap besproken was, zodat er ook geen reden voor vrees was.

In een zaak waarin een volledig afhankelijk en hulpbehoevend kindje het slachtoffer van doodslag is, past in de visie van het OM geen andere straf dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Er kan niet volstaan worden met een voorwaardelijke gevangenisstraf. ‘’Daarvoor was het slachtoffer te weerloos, het geweld te grof en de impact van deze zaak op de samenleving te groot’’, aldus de officier van justitie.

Dat het feit 18 jaar geleden gepleegd is, werkt enerzijds matigend op de straf. De vrouw was immers nog jong, en het OM gaat uit van een opwelling, een situatie van paniek. Daar staat tegenover dat de vrouw verantwoordelijk is voor de dood van het kindje én voor de enorme impact die dit heeft gehad: ‘’Zij heeft het mysterie rond Sem veroorzaakt en laten bestaan. Al die jaren.’’

De officier van justitie schetste ook het grote contrast in de persoonlijkheid van de verdachte: ‘’Zij wordt omschreven als lief en zorgzaam en een uitstekende leerkracht op een basisschool. Maar tegelijkertijd staat zij hier vandaag terecht voor wat in de kern een gruwelijk delict is: het doden van een kind. Met grof geweld.’’

Het OM realiseert zich dat een gevangenisstraf ingrijpende gevolgen heeft voor de vrouw. De officier van justitie zet daar het belang van normhandhaving in het geval van een levensdelict tegenover: ‘’Normhandhaving is het doel van de strafoplegging in deze zaak. Dat en vergelding. Namens Sem Vijverberg. Want als het OM niet voor hem opkomt, wie dan wel.’’

Alles afwegende vroeg de officier van justitie de rechtbank om de vrouw te veroordelen tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar.

regio8.nl, 27 novembber 2024: "Zaak Sem Vijverberg: vier jaar cel geëist tegen moeder voor doodslag"

Bart Sollman | Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen Margot H. (41) uit Doetinchem voor het ombrengen van haar pasgeboren zoon Sem Vijverberg in januari 2006. Het lichaam van de baby werd destijds gevonden door spelende kinderen, ingevroren in het ijs van een vijver. Na jaren van onopgeloste vragen leidde een anonieme tip in 2021 tot de aanhouding van H., die zich inmiddels moet verantwoorden voor de rechter. De zaak houdt Doetinchem al bijna twee decennia in zijn greep.

Op 29 januari 2006 stuitten kinderen op het lichaam van een pasgeboren baby in een vijver in Doetinchem. Het jongetje, dat later Sem Vijverberg werd genoemd, bleek kort na zijn geboorte door geweld om het leven te zijn gebracht. Een schedelletsel en mogelijk verdrinking en onderkoeling leidden tot zijn dood. Het kind heeft enkele uren geleefd, concludeerden onderzoekers. DNA-onderzoek bracht later vast dat H. de biologische moeder is. Pas in 2021 kwam er schot in de zaak dankzij een nieuwe oproep in de media. Een anonieme tip wees naar H., destijds 22 jaar oud. Het onderzoek leidde tot haar arrestatie en nu tot een proces dat wordt gekenmerkt door veel vragen, onzekerheid en haar opvallende geheugenverlies. In 2021 werd er door voetbalclub De Graafschap en een lied van Xander de Buisonjé extra aandacht geven aan de zaak.

'Een jaar tot anderhalf jaar van mijn leven kwijt'
Tijdens de zeer druk bezochte zitting woensdagochtend, benadrukte H. keer op keer dat zij geen enkele herinnering heeft aan haar zwangerschap, bevalling of de mogelijke dood van haar zoon. “Ik wil niets liever dan weten wat er gebeurd is,” verklaarde ze huilend in de rechtszaal. Ze omschreef haar geheugen als een ‘groot gat’: “Ik ben een jaar tot anderhalf jaar van mijn leven kwijt.” Een neurologische oorzaak voor dit geheugenverlies lijkt echter uitgesloten. Experts gaven aan dat haar geheugenverlies niet authentiek lijkt en mogelijk een vorm van ontkenning is. De verdachte verzette zich aanvankelijk tegen DNA-onderzoek, maar de resultaten waren doorslaggevend. De kans dat H. niet de moeder is, is volgens deskundigen vrijwel uitgesloten. Toch blijft zij vasthouden aan haar gevoel van vervreemding: “Ik voel het niet als mijn kind. Ik kan dit niet plaatsen.”

Twijfel bij OM
Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat H. niet bewust zwanger leek te zijn geweest. Familie en vrienden verklaarden niets te hebben gemerkt van een zwangerschap. Collega’s gaven wel aan dat H. destijds een dikker wordende buik had, waarna ze kort na Sems vondst flink afviel. Hoewel ze zelf aangaf geen idee te hebben gehad dat ze zwanger was, twijfelt het Openbaar Ministerie aan deze lezing. Volgens de officier van justitie is bewezen dat H. haar zoon opzettelijk om het leven bracht. Het motief blijft echter onduidelijk. Dergelijke gevallen van neonaticide – het doden van een pasgeboren kind – komen vaker voor bij jonge, ongetrouwde vrouwen die bij hun ouders wonen. Het OM stelt dat dit ook geldt voor H. ten tijde van de geboorte.

Doodslag
Het OM eist vier jaar cel voor doodslag. Volgens de aanklager is het uitgesloten dat iemand anders verantwoordelijk was voor de dood van Sem. “Als zij het niet was, wie dan wel?” vroeg de officier retorisch. Het babyalbum van Sem werd door de officier aangehaald en bestaat vrijwel alleen uit schrijnende beelden: een klein lichaampje op de snijtafel en ingevroren in ijs. “Een straf is hier noodzakelijk, niet alleen voor de maatschappij, maar ook voor Sem.”

Begrip en vrijspraak
H.’s advocaat pleit echter voor begrip en vrijspraak. Zij heeft inmiddels haar leven opnieuw proberen op te bouwen. Als lerares heeft ze jarenlang zorg gedragen voor kinderen en wordt ze door ouders en collega’s geprezen om haar empathie. De zaak heeft haar leven ingrijpend veranderd, vertelde ze emotioneel: “De glans is van mijn leven af. Overal zit een schaduw op.” De advocaat van Margot H. stelde dat er onvoldoende bewijs is om haar te veroordelen. Hoewel vaststaat dat Sem kort na zijn geboorte door geweld om het leven is gekomen, ontbreekt volgens de verdediging elk forensisch bewijs of getuigen die Margot direct als dader aanwijzen. “Het feit dat zij de moeder is, maakt niet dat zij de dader is,” aldus de advocaat. Verklaringen van oud-collega’s zijn volgens de verdediging tegenstrijdig en staan op zichzelf, waardoor ze geen overtuigend bewijs vormen.

'Geen hard bewijs'
Daarnaast wees de advocaat op het gebrek aan duidelijkheid over Margots geheugenverlies. Het rapport hierover wordt te vaag bevonden om iets uit te sluiten. Ook is het niet relevant dat Sem op loopafstand van Margots huis werd gevonden, zonder verdere bewijsvoering. “Er is geen hard bewijs dat onze cliënt haar kind om het leven heeft gebracht,” benadrukte de verdediging, die daarom pleitte voor vrijspraak. De rechtbank buigt zich nu over de vraag welke straf passend is voor een vrouw die destijds 22 jaar oud was en onder zware druk handelde. Uitspraak in de zaak is op woensdag 18 december.

nu.nl, 18 december 2024: "Moeder (41) krijgt vijf jaar cel voor doden baby Sem Vijverberg in 2006"

De 41-jarige Margot H. heeft woensdag vijf jaar cel gekregen voor het doden van haar pasgeboren baby Sem Vijverberg in 2006. Jarenlang was onduidelijk wie achter de dood van de baby zat, tot de moeder in 2022 werd aangehouden. Volgens de rechtbank in Arnhem is H. schuldig aan doodslag. Ze heeft het jongetje binnen twaalf uur na zijn geboorte met geweld om het leven gebracht en achtergelaten in een vijver in haar woonplaats Doetinchem, oordeelt de rechtbank. "Een gruwelijker en verdrietiger begin van een mensenleven laat zich niet denken", zei de rechtbankvoorzitter.

Het OM ging ervan uit dat de verdachte tot haar bevalling niet op de hoogte was van een zwangerschap en werd verrast door de bevalling. Daarom eiste de officier van justitie vier jaar cel voor doodslag. De moeder vertelde twee weken geleden tijdens een zitting dat ze geen herinneringen heeft aan de zwangerschap en de bevalling. H. noemde dat "verschrikkelijk". Ze zei zelf ook op zoek te zijn naar antwoorden over wat er in die tijd gebeurd is. Maar de rechtbank gelooft niet dat ze daadwerkelijk lijdt aan geheugenverlies. De advocaten van de verdachte kondigden direct na de uitspraak aan in hoger beroep te zullen gaan.

Politie kreeg tip na uitvoerige media-aandacht voor zaakstrong>
Het lichaam van de baby werd eind januari 2006 door spelende kinderen gevonden in een bevroren vijver in Doetinchem. Uit onderzoek bleek dat het jongetje met geweld om het leven was gekomen. Het was jarenlang onduidelijk wie het jongetje had gedood. Maar in september 2022 was er een doorbraak in de cold case en werd H. aangehouden. Dat gebeurde nadat de politie een tip had gekregen na uitvoerige media-aandacht voor de zaak. De baby werd in 2006 vernoemd naar stadion De Vijverberg van voetbalclub De Graafschap uit Doetinchem. De jongens die de baby vonden, gaven hem de voornaam Sem.