Skip to main content

Vondelingen en babylijkjes in Nederland

juni 2018, vondeling, Dordrecht

AD, 21 juni 2018: "Moeder laat kindje achter in vondelingenkamer"

Ilse van Driel | Een moeder heeft deze maand haar kindje achtergelaten in een vondelingenkamer van stichting Beschermde Wieg uit Dordrecht. In welke van de negen vondelingenkamers van de stichting de baby is achtergelaten, maakt de stichting niet bekend.

"In verband met de privacy van de baby en de moeder maken we niet bekend in welke plaats en wanneer het kindje precies is achtergelaten", zegt woordvoerder Kitty Nusteling van de stichting. Ook het geslacht van de baby wordt niet naar buiten gebracht. Er zijn vondelingenkamers in Papendrecht, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Middelburg, Goes, Oudenbosch, Zwolle en sinds vandaag ook in Heerlen. De moeder van het kindje besloot deze maand haar kind achter te laten. Ze ging één van de vondelingenkamers binnen en heeft haar baby overgedragen aan de stichting. "Er was gelijk iemand ter plaatse om met haar in gesprek te gaan. Uiteindelijk besloot ze haar baby achter te laten in de armen van één van onze medewerkers. Dat vond ze een fijner idee dan het kindje in het bedje te leggen dat klaarstond in de kamer." De moeder wilde in eerste instantie anoniem afstand doen van de baby, maar koos er uiteindelijk toch voor haar gegevens achter te laten. Die informatie is in bewaring gesteld bij een notaris. Het kind kan daar vanaf de zestiende verjaardag terecht om zijn of haar identiteit te achterhalen. Lees het hele artikel...

De Telegraaf, 21 juni 2018: "Baby achtergelaten in vondelingenkamer Dordrecht"

DORDRECHT - Een baby is achtergelaten in een vondelingenkamer in Dordrecht door een moeder die er niet voor kon zorgen. Het kind waarvan het geslacht niet bekend is gemaakt, is ondergebracht bij een pleeggezin. Vrijwilligers van de Stichting Beschermde Wieg, die de vondelingenkamers beheren, hebben met de moeder gesproken. In eerste instantie wilde ze anoniem afstand doen van het kind, maar uiteindelijk heeft te toch besloten om haar gegevens achter te laten. Een notaris bewaart deze gegevens in een afgesloten enveloppe. Als het kind 16 jaar oud is, kan hij of zij de moeder achterhalen. Lees het hele artikel...

delimburger.nl, 21 juni 2018: "Voor het eerst kindje achtergelaten in vondelingenkamer"

Een twijfelachtige primeur: voor het eerst is in Nederland een kindje te vondeling gelegd in een van de negen vondelingenkamers. Dat vertelde de stichting Beschermde Wieg donderdagmiddag tijdens de opening van de vondelingenkamer in het Heerlense Zuyderlandziekenhuis. In welke plaats het kindje te vondeling is gelegd, is vanwege de privacy niet verteld. Lees het hele artikel...

rtlnieuws.nl, 21 juni 2018: "Baby achtergelaten in vondelingenkamer"

Een moeder die door haar leefomstandigheden niet voor haar kind kan zorgen, heeft de baby vlak na de bevalling achtergelaten in een vondelingenkamer. Het kind, geslacht niet bekendgemaakt, is ondergebracht bij een pleeggezin.

Vrijwilligers van de Stichting Beschermde Wieg, die de vondelingenkamers beheren, zijn in gesprek gegaan met de moeder. Zij wilde anoniem afstand doen, maar heeft uiteindelijk wel haar gegevens achtergelaten. Die worden in een gesloten enveloppe in bewaring gegeven bij een notaris. Als het kind 16 jaar is, kan hij of zij haar identiteit achterhalen.

Waar de baby precies is achtergelaten, wil de Stichting niet zeggen ter bescherming van de moeder. Omdat Beschermde Wieg in Dordrecht is gevestigd, heeft de burgemeester van die plaats, Wouter Kolff, de baby een naam gegeven en in Dordrecht aangegeven bij de burgerlijke stand.

Anoniem blijven
Stichting Beschermde Wieg is in 2014 opgericht en heeft sindsdien meer dan zeshonderd vrouwen geholpen met hun bevalling. Zij konden, om welke redenen dan ook, geen beroep op reguliere hulpverlening. Het te vondeling leggen van een baby is eigenlijk verboden in Nederland. Van deze vrouwen hebben 21 in eerste instantie een anonieme bevalling gedaan. Vijftien van hen hebben hun kind afgestaan en hun gegevens achtergelaten, vijf hebben de baby alsnog gehouden. Slechts één vrouw bleef bij haar wens om anoniem te blijven.

RTV Rijnmond, 21 juni 2018: "Voor het eerst baby van anonieme moeder achtergelaten in vondelingenkamer"

Een baby van slechts enkele uren oud is achtergelaten in de vondelingenkamer, die valt onder 'De Berschermde Wieg' in Dordrecht. Het is voor het eerst in Nederland dat een kindje van een anonieme moeder wordt achtergelaten in een vondelingenkamer. Of het om een jongetje of een meisje gaat, is nog niet duidelijk. De burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff, heeft het kindje inmiddels aangegeven bij de Burgerlijke Stand.

"Zodra iemand die kamer binnengaat, gaat het alarm af", vertelt Kitty Nusteling van de Stichting Beschermde Wieg. Die stichting beheert de vondelingenkamer in Krispijn. ''We hebben een gesprek met haar gehad, waarin ze heeft uitgelegd dat ze niet voor de baby kan zorgen." In onderling overleg heeft de moeder toen besloten om haar identiteitsgegevens in een gesloten envelop achter te laten. Die envelop is verzegeld en naar een notaris gebracht.

Voor het eerst
Het is de eerste baby ooit die is achtergelaten in een vondelingenkamer. Personeel van de verschillende kamers hebben eerder wel geholpen bij, na of tijdens bevallingen, maar nooit is een kindje daadwerkelijk te vondeling gelegd in een van de kamers. In Groningen is wel eens een baby achtergelaten, maar dit ging toen om de vondelingenkamer heen.